20. januar 2020
Lene Lindberg.
Lene Lindberg.
Foto: Andreas Norrie
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Socialdemokratiet og ældrepolitikken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Socialdemokratiet og ældrepolitikken
Debat Helsingør - 16. maj 2019 kl. 11:37
Af Lene Lindberg, medlem af Byrådet(S)
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Debat:
Der har været en del debat omkring vores ældrepolitik i Helsingør. Der har været undren og utilfredshed omkring hvornår man skal kunne komme på plejehjem. Det er korrekt, vi har nogle regler omkring visitering til plejehjem. Regler som kan være uværdige og som de færreste kan forstå, især når vi så hører om og ser ældre der er langt op i årene fortælle om det, de oplever i deres alderdom.

arrow Læs også: Nu er det nok

Jeg kan langt hen af vejen være enig. Man burde kunne få en plejehjemsplads når vi når til et sted i vores liv, hvor vi ikke selv kan varetage vores personlige pleje, når vi ikke selv kan sørge for at få den rigtige kost som kan føre til underernæring mm.

Eller når man sidder ensom og forladt i sit hjem uden netværk, hvilket kan føre til diverse psykiske lidelser.

Vi kan både se og høre, at mange oplever dette. Det er også uværdigt at modtage besøg fra hjemmeplejen, fordi der kommer ufattelig mange forskellige personaler og rigtig mange vikarer. Herudover er der ikke tid nok til borgerne, og det virker frustrerende. Det burde - efter min opfattelse - være en ret at sikre mindst mulige forskellige personaler til de borgere der modtager hjemmepleje.

Hvad vil vi så gøre ved det? Det vi først og fremmest vil gøre er, at skaffe et politisk flertal til at ændre de krav der skal til for at få en plejehjemsplads. Vi mener stadig at det skal være en individuel vurdering hvor alder, netværk og antallet af hjemmeplejebesøg pr. døgn netop ikke spiller ind i vurderingen. Vi ved, at antallet af pladser på et plejehjem ikke lever op til det behov der er, og derfor skal vi arbejde for at få flere plejehjem, især når vi er vidende om at antallet af ældre borgere stiger i fremtiden.

Som socialdemokrat ved jeg godt, at negative opfattelser af en værdig ældrepleje ikke bare forsvinder ved at tie stille.

Vi vil arbejde for, at vi får indrettet vores ældreboligpolitik så vi har forskellige muligheder for boenheder. Det kunne f.eks. være i form af bofællesskaber, flere plejehjem, tilgængelighedsboliger - alle sammen muligheder som kan sikre en værdig alderdom.

Vi vil også arbejde for, at vi får tiltrukket flere medarbejdere og at der åbnes op for flere uddannelsesstillinger - dette med baggrund i manglen på fagpersoner, som er et kæmpe problem som bliver større og større.

Jeg vil sluttelig sige, at vores politik dels kræver et politisk flertal samt flere penge. Flere penge og økonomisk råderet over vores kommunale midler kræver at regeringen (her håber vi på en ny) vil sikre en lempelse af den eksisterende budgetlov, som holder kommunerne i et jerngreb.

Derfor er det faktisk ret afgørende, at vi får et andet politisk flertal end det vi har nu.

Nogle partier, herunder Dansk Folkeparti og Venstre vil dog påpege, at vi bare kan tage fra bl.a. kulturområdet. Det har vi lige bevist godt kan lade sig gøre, men da kultur er andet end bl.a. koncerter, kan vi ikke fjerne alt - og i øvrigt har dette område heller ikke de midler vi mangler.

arrow Vi er ikke perfekte
19. juli 2019 kl. 13:04 Opdateret: kl. 13:04
arrow Beskrivelse af forholdene i hjemmeplejen
18. juli 2019 kl. 14:21 Opdateret: kl. 14:21
arrow Efter måneders kritik: Lederen af hjemmeplejen fratræder
18. juni 2019 kl. 15:11 Opdateret: kl. 15:45