18. november 2017
#939268
Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ren luft på Kongevejen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ren luft på Kongevejen
Debat Helsingør - 19. oktober 2017 kl. 10:43
Af Bente Borg Donkin og Peter Westermann, byrådskandidat og regionsrådskandidat, SF
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Valgdebat
En række forskere fra Århus universitet har målt luftforureningen i Helsingør, og deres konklusion er klar. Kongevejen i Helsingør er lige så forurenet, som de værste trafikerede veje i København. Og måske endda værre.

Professor Ole Hertel, forsker i atmosfærisk forurening, påpeger i rapporten "Luften på din vej", at der er målt op til 28 mikrogram kvælstofdioxider pr. kubikmeter i luften på vores del af Kongevejen. Grænseværdien er ifølge Institut for miljøvidenskab 30 mikrogram pr. kubikmeter. På vejene til og fra færgerne hvor godstransport i lastbiler passerer igennem er forureningen formentlig endnu større end tallene viser.

Vi i SF mener ikke, at vi kan lade den viden gå upåtalt hen.

Der er brug for handling. Noget må gøres for at nedbringe de sundhedsskadelige luftarter og partikelforureningen på Kongevejen, og vi i Helsingør kommune kan ikke klare det alene. SF vil til byrådsmødet d. 31.10 stille forslag om at Helsingør kommune retter henvendelse til Transportministeriet og Miljø- og Fødevareministeriet om at få undersøgt hvad der kan gøres ved kvælstofoxid- og partikelforureningen på Kongevejen på kort og lang sigt.

I Region Hovedstaden vil SF også følge op. Der skal lægges pres på regeringen for at Helsingør kan komme ind under Miljøzone-reglerne.

SF mener det kan kun gå for langsomt. Ren luft er det mest basale behov, vi mennesker har.