21. maj 2019
#1205137
Foto: Dorte Møller Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Poppelmassakre på Skibstrup Stationsvej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Poppelmassakre på Skibstrup Stationsvej
Debat Helsingør - 08. november 2018 kl. 17:09
Af Jørgen Petersen, Skibstrup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Debat
Som kommentar til artiklen 31. okt. om "Drastisk beskæring af de historiske popler", vil jeg gerne knytte en kommentar.

arrow Læs også: Sidste forhindringer ryddet af vejen for liebhaverprojekt

Hvis en kommune passivt ser til, at en gældende Lokalplan ikke overholdes, er det alvorligt i forhold til kommunens forvaltningsmæssige pligt.

Formanden for By, Plan og Miljøudvalget, Christian Holm Donatzky tager fejl, når han vurderer "at lokalplanen tilsyneladende er overholdt". Det er den ganske enkelt ikke. Derfor har Skellebækbakkens Vejlaug bedt udvalget tage sagen op og opfordrer Helsingør Kommune til at drage konsekvens overfor skadevolder.

Det er centralt, at Lokalplanen skal overholdes i sin helhed. Det vil sige, at alle Lokalplanens punkter hver især skal overholdes. Det er ikke tilstrækkeligt at overholde nogle punkter - og ignorere andre. På det sociale medier Facebook kan man læse hvordan både politikere og borgere er rystede over, at det sker.

Stubbe er ikke træer
I den konkrete sag drejer det sig om Lokalplanens paragraf 8.4, som lyder: »Hegnet langs Skibstrup Stationsvej er bevaringsværdigt og må ikke fjernes eller fældes. Poppeltræerne i hegnet må dog udtyndes så der er maksimalt 6 meter mellem de enkelte træer«. Når jeg kigger på landskabet nu, er trærækken ikke bevaret men fældet. Det kan konstateres, at der ikke står træer med 6 meters mellemrum - men i stedet 2 meter høje stubbe. Der er ikke længere nogen træer i det bevaringsværdige hegn langs Skibstrup Stationsvej.

Træer har - ud over rodnet og stamme - en trækrone, som kan ses visuelt og ikke kun eksisterer i fantasien.

Lokalplanens paragraf 8.5 indeholder også bestemmelser om trærækken, som ikke er opfyldt - nemlig, at "Det enkelte træ må hvert år beskæres og stynes ned til en minimumshøjde på 2 meter. Stynede træer skal herefter fremstå med årets ris ". Det er ikke tilfældet med de stubbe, der er dannet. Ved stynede træer udgør trækronen et antal grene afsluttet af knuder. De opstår ved såkaldt »knudebeskæring«. Det er der heller ikke tale om her.

De er således klare overtrædelser af både Lokalplanens paragraf 8.4 og paragraf 8.5.

Landskabet
Fældningen af trærækken kan ikke bortforklares med, at stubbe af sig selv ad åre muligvis bliver til træer igen med stamme og krone. Indtil dette eventuelt sker, vil resultatet være, at hegnet i en del af året kun består af høje stubbe uden trækrone og en del af året af stubbe med en krone i form af »kost« eller »tot« af såkaldte ris. Det vil sige, at der kun en del af året er bevoksning med grene/ris. Resten af året er de væk. Hele året er det landskabelige præg ændret i modstrid med Lokalplanen, når det bevaringsværdige hegn er væk.

Vi forventer, at politikerne følger op på sagen og at Helsingør Kommune sørger for at skadevolder udbedrer skaden og overholder Lokalplanen.

Da træerne er fældet, skal der plantes nye træer med 2 meter stamme og totalhøjde på 5-6 meter. Ifølge de politikere jeg har hørt forud for Lokalplanens endelige vedtagelse, var det hvad forvaltningen lovede By, Plan og Miljøudvalget, da de beskrev det resultat man ville se efter udtynding og beskæring.

De folk, der var sat til at fælde træerne har udtalt, at det ikke vil være et problem at dybknuse og fjerne rødder før nyplantning finder sted.

Politikerne havde ellers i forløbet op til Lokalplanens vedtagelse vist fin lydhørhed og samarbejdsvilje med borgerne. Både de og vi ville netop have en god Lokalplan her ovenpå på alle katastroferne i Helsingør Kommune. Derfor er det ekstra ærgerligt, at bygherre ikke har ønsket at efterleve de gode takter. Det må kommunen få bragt i orden.

arrow Hvad skal den nye bebyggelse hedde ?
05. november 2018 kl. 11:55 Opdateret: kl. 11:55
arrow Er det lovligt?: Drastisk beskæring af de historiske popler
31. oktober 2018 kl. 09:52 Opdateret: kl. 09:56
arrow Boligdrømme på en pløjemark og tæt på Kronborg
15. oktober 2018 kl. 04:51 Opdateret: kl. 18:46