25. april 2019
#1022132
Foto: Sarah Marie Winther
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Manglende medarbejdere i ældreplejen - hvad gør vi ?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Manglende medarbejdere i ældreplejen - hvad gør vi ?
Debat Helsingør - 12. september 2018 kl. 12:23
Af Lene Lindberg og Duygu N. Aydino, byrådsmedlemmer, Socialdemokratiet
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Debat
Der går ikke en uge uden, at vi hører om problemer med manglende medarbejdere i ældreplejen. Mange ting har været afprøvet uden hjælp.

arrow Læs også: Konsolideringsbudget uden drama

Sidste år forsøgte Helsingør Kommune at afsætte ekstra midler til området, men sagen er at sygefraværet stadig er et problem. Herudover er det svært at skaffe både elever og faste medarbejdere til området. Sidste år startede kommunen ud med at mangle 60 medarbejdere i hjemmeplejen, og dette antal er nu steget. Øvrige områder mangler også medarbejdere.

Vi har hørt om en gruppe i hjemmeplejen, hvor der kun var 6 medarbejdere ud af 18 faste tilbage. Det betyder, at der er færre faste medarbejdere til at løfte opgaverne med at yde pleje og omsorg til de visiterede borgere. Samtidig skal de faste medarbejdere forholde sig til mange forskellige vikarer. Det er ikke godt for nogen af parterne.

Vi skal sørge for, at medarbejderne ikke bliver fysisk eller psykisk syge af deres arbejde, ligesom vi skal have minimeret antallet af ledige stillinger. Det vil gavne alle, så arbejdstempoet ikke stiger og stiger. De medarbejdere, vi har, skal føle, at de til hverdag gør et ordentlig fagligt og forsvarligt stykke arbejde.

Vi er nødt til at gøre noget for at ændre denne situation.

Vi skal have et område, hvor medarbejderne er fagligt stolte og føler, at de gør en forskel. Samtidig skal vi sørge for, at der leveres en værdig pleje og omsorg til de borgere, der har brug for det.

Men hvad skal der til?
Vi skal italesætte arbejdsområdet og dets kvaliteter. For det er ikke bare et område som alle kan arbejde i. Det er et spændende arbejdsområde, hvor den enkelte har frie tøjler til selv at tænke og vurdere i de enkelte situationer. Det er et givende arbejde, idet man arbejder med mennesker.

Det er et arbejde, hvor ledelsen skal sætte trivslen højt. Det kan lykkes at få ændret på tingene, hvis ledelsen tror på medarbejderindflydelse i forhold til både opgaver og arbejdstid. Der skal også være en rig mulighed for efter- og videreuddannelse, så medarbejderne er i stand til at følge med i det, der kommer i fremtiden i det nære sundhedsvæsen.

Vi skal sikre, at vi kan få flere elever og studerende til at uddanne sig til området. F.eks. kan vi gøre en ekstra indsats i forhold til rekrutteringen. På Bornholm er det f.eks. netop vedtaget at give voksenelever over 25 år fuld løn under grundforløbet i stedet for SU. Dette skal medvirke til, at flere søger ind på social- og sundhedsuddannelserne.

Vi skal ligeledes have et tæt samarbejde med folkeskolerne via uddannelsesvejlederne. På den måde kan vi gøre faget mere interessant for de unge.

Selvom vi kan gøre meget, bliver vi nødt til at indtænke ny teknologi i opgavevaretagelsen. Vi er af den overbevisning, at vi kan hente meget her, hvis det gøres interessant for både medarbejdere og borgere. Brug af teknologi skal ikke føles utrygt hverken for medarbejdere eller borgere, men opfattes som en hjælpende hånd i dagligdagen. En sidegevinst her kan blive, at vi mindsker sygefraværet, fordi det er godt for arbejdsmiljøet.

arrow Sådan redder udvalg dyrene på museum
14. september 2018 kl. 09:53 Opdateret: kl. 09:53
arrow Stadig 60 ubesatte stillinger i ældreplejen
03. september 2018 kl. 03:40 Opdateret: kl. 13:06
arrow Rødt bagland siger ja til omdiskuteret budget
25. august 2018 kl. 04:05 Opdateret: kl. 13:33