22. oktober 2019
Justitsminister Søren Pape Poulsen besøgte Nøjsomhed under valgkampen. Foto: Kenn Thomsen
Justitsminister Søren Pape Poulsen besøgte Nøjsomhed under valgkampen. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Besynderlig plan for Sydvej og Nøjsomhed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Besynderlig plan for Sydvej og Nøjsomhed
Debat Helsingør - 25. juni 2019 kl. 12:47
Af Allan Berg Mortensen, byrådsmedlem, Enhedslisten
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Debat:
Vi har et boligområde i Helsingør, Nøjsomheden og Sydvej der har brug for nogle boligsociale indsatser.

arrow Læs også: Ghetto-status giver stor regning til administration

I området bor lige over 1000 borgere. Arbejdsløsheden er højere end i resten af kommunen. 1,9 % af beboerne har fået en dom. Uddannelsesniveauet er lavere end i resten af kommunen. Bruttoindkomsten er lavere end i resten af kommunen og over 50 % af beboerne har en ikke vestlig oprindelse eller er efterkommere af borgere med anden etnisk oprindelse.

Efterkommere! Hvornår er en dansker egentlig dansk og ikke efterkommer.

Bortset fra den med efterkommere er der grund til boligsociale tiltag.

Arbejdsløsheden skal selvfølgelig ned, vi skal hjælpe alle med at få fodfæste på arbejdsmarkedet. Uddannelsesniveauet skal selvfølgelig hæves og kriminaliteten skal nedbringes, selvom det er værd at bemærke at 98 % af beboerne på Nøjsomheden og Sydvej, er lovlydige borgere.

På byrådsmødet 24. juni 2019 var der et punkt med den mærkelige titel, Udlejnings- og anvisningsstrategi, al den stund punktet handlede om Styregruppen for parallelsamfundsindsatsens anbefalinger i forhold til netop Nøjsomheden og Sydvej.

Udlejnings- og anvisningsstrategien er en meget besynderlig strategi.

Af strategien fremgår at borgere der er 50 + og uden børn, skal have fortrinsret til tilgængelighedslejligheder men byrådet har IKKE besluttet at lejligheder på Nøjsomheden og Sydvej skal laves om til tilgængelighedlejligheder.

Af strategien fremgår det hvordan beboerne skal genhuses ved hjælp af 100 % kommunal anvisningsret men byrådet har ikke besluttet at nogle beboere skal flytte.

Styregruppen for parallelsamfundsindsatsen har holdt nogle møder og muligvis truffet nogle beslutninger om at der skal indrettes tilgængelighedslejligheder i Nøjsomheden og på Sydvej og at der er beboere der derfor tvinges til at flytte. Kun i den sammenhæng giver strategien mening men Styregruppen for parallelsamfundsindsatsen kan altså ikke træffe den slags beslutninger. Det kan kun byrådet.

Vi stemmer altså om en strategi, der kun giver mening, hvis vi senere træffer nogle andre beslutninger. Det er absurd. Beslutninger bør træffes i den rigtige rækkefølge.

EL er tilhænger af en boligsocial indsats men modstandere af tvangsflytninger og stillede derfor følgende 6 ændringsforslag:

1. Tiltagene sættes i bero med henblik på forhandlinger med den kommende ansvarlige minister om at få Nøjsomheden og Sydvej af Ghettolisten.

2. Der rettes henvendelse til den kommende ansvarlige minister om at få Nøjsomheden og Sydvej opdelt som 2 selvstændige boligområder

3. Der rettes henvendelse til den kommende ansvarlige minister om at få dispensation for 1.000 beboerkriteriet for Nøjsomheden og Sydvej.

4. Fortætning overvejes. Planlægning af nye ejerboliger for at fremme mangfoldigheden.

5. Ingen beboere pålægges at flytte, i stedet tilbydes beboerne frivillige aftaler med henblik på at flytte til andre afdelinger

6. Lejligheder der bliver ledige ved naturlig afgang, genudlejes ikke men anvendes i stedet, midlertidigt, til boligsociale formål, f.eks. værksteder eller byttecentraler eller udlejes som kollektiv til studerende. Formålet er at få antallet af beboere i Nøjsomheden og Sydvej under 1000. Helsingør Kommune betaler evt. tomgangsleje.

Forslagene blev desværre forkastet. Radikale, SF og Lokaldemokraterne støttede nogle af forslagene. Desværre blev Udlejnings- og anvisningsstrategien vedtaget. Det er første gang i mine 13 år i byrådet, at jeg har oplevet at en strategi er vedtaget i byrådet før indsatsen er vedtaget. Meget besynderlig fremgangsmåde.

arrow Om ghettoer, realiteter og medmennesker
16. maj 2019 kl. 09:55 Opdateret: kl. 09:55
arrow Stort boligområde er nu ude af politiets særlige liste
14. maj 2019 kl. 04:40 Opdateret: kl. 21:26