29. september 2020
#903339
Foto: Sarah Marie Winther
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Beskrivelse af forholdene i hjemmeplejen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Beskrivelse af forholdene i hjemmeplejen
Debat Helsingør - 18. juli 2019 kl. 14:21
Af Af Karen Rohde, Læge, Lyngborgvej 5, Birkerød

Hjemmeplejen i Helsingør fungerer dårligere og dårligere. Jeg ved godt, at lederen er blevet afskediget og der først kommer en ny til oktober, men der må ske en forbedring nu. Det kan ikke vente.

arrow Læs også: Nu er det nok

Min tante er en af dem der lider under de nuværende forhold, og hjemmehjælperne har utroligt dårlige arbejdsforhold. Ledelsen vil selvfølgelig sige, det er fordi der afholdes ferie, men det bør ikke være en undskyldning. De ved år efter år, hvornår der er sommerferie, vinterferie, jul og påske og problemerne er der hele året rundt.

Der er mange af de faste hjælpere, der er rejst Der er kommet mange vikarer, som gør deres bedste, men de magter det ikke . Der er dårligt samarbejde hjælperne imellem. Der skal komme to hjælpere ad gangen hos min tante, hvis hun skal liftes. Der kommer tit kun én som så står og venter i lang tid indtil den anden kommer. Jeg har været ude for, at den ene ikke ved, hvad den anden hedder.

Hos min tante kommer mange forskellige hjælpere. Hun har en fast kontaktperson, som kommer fire formiddage om ugen og hver anden weekend. Hende er hun meget glad for. Der kommer også et par andre som hun er meget glad for, men ellers er det op til 10 forskellige på et døgn, og hun ved aldrig, hvem det er og der er ikke to som gør tingene ens.

Jeg har flere gange skrevet til visitationen om konkrete problemer og altid bedt om et skriftligt svar, men det har jeg aldrig fået.

Min tante fylder 100 år om nogle måneder. Hun har tidligere gerne villet på plejehjem, men det kunne hun ikke komme. Nu tror jeg godt hun kunne, men det vil hun ikke. Hun er plaget af gigt, fast sengeliggende, næsten blind, og låst inde i sin lejlighed. Hun er psykisk velbevaret med en god hukommelse.

Luften har tre gange været lukket ud af hendes madras, så jeg har fundet hende liggende klagende på sengelamellerne. Hendes bleer er rationerede - der skal jo spares penge. I stedet får hun ekstre regninger fra vaskeriet. Sidste regning var på fem lagner og to dyner. Det indebærer, at der har været to hjælpere fem gange og bundskiftet sengen.

Jeg tror, det havde været billigere med en ekstre ble, og min tante havde undgået svampeinfektion og hudløshed.

Rengøringen er blevet forringet. Nu gøres der rent efter behov. Hjælperne må ikke mere vride klude, så der kan ikke vaskes gulv, men gulvet skal moppes. Der er ingen, der har givet besked om, at der skal indkøbes en moppe. Ved sidste rengøring blev der dog vasket gulv da jeg var tilstede, og jeg kan godt vride en klud uden at mine håndled tager skade.

Hjælperne må heller ikke mere varme noget på en kogeplade, for de kunne jo komme til at glemme at slukke for pladen. Det tror jeg på, for jeg er flere gange kommet og fundet kaffemaskinen rødglødende, fordi de havde glemt at slukke for den.

Der har også været problemer med maden fra Det danske Madhus.

Byrådet har vedtaget, at man skal modtage et bestemt antal hovedretter om ugen, ellers er man ikke berettet til at få mad.

Min tante er småt spisende og vil helst have supper, men den går ikke. Suppe er ikke en hovedret og tæller ikke med i regnskabet, så hvis der ikke bestilles nok hovedretter sendes der ekstra hovedretter. Det er som regel tre ens retter. Min tante spiser dem selvfølgelig ikke, så jeg eller hjælperne må smide dem ud. Madspild, som betales af min tante.

Min tante har lige måttet undvære sit ugentlige bad i tre uger. Hun vil nemlig ikke bades af en mand, og desværre er det altid mænd der kommer, når den faste hjælper har fri eller er på ferie.

Jeg besøgte min tante i lørdags. En af de dage, hvor alt var kaos. Det var ikke nogen rar oplevelse. Min tante var glemt. Jeg kom ved halv tolv tiden, og jeg regnede med, vi skulle have en hyggelig dag sammen. Da jeg åbnede døren kaldte hun inde fra soveværelset. Der havde ikke været nogen hjælper, natkjolen var våd af sved, hun havde hverken fået vådt eller tørt, så jeg fik travlt. Hun kunne ikke få sin morgen medicin. Den er låst inde, og selv om det er mig, der de sidste 20 år har hældt piller i hendes doserings-æsker, og jeg stadig køber og leverer hendes medicin, så er det for farligt, hvis jeg har adgang til medicinen og hjælperne kan bruge meget tid på at komme pillerne i doserings-æskerne.

Der er heldigvis kun sket fejl nogle få gange, som jeg har opdaget, men det er jo også alvorligt nok, og min tante er meget utryg ved situationen. Hun havde trykket på nødkaldet, men der kom ingen. Et stykke tid efter jeg var kommet, kom der en hjælper. Vedkommende var gået fra det ene nødkald til det andet. Det er ikke første gang min tante er blevet glemt, men det var første gang, jeg oplevede det.

Jeg er ked af, at min tantes sidste år skal være ulykkelige og fyldt af problemer som egentlig nemt må kunne løses med lidt planlægning og sund fornuft.

Hun har læst og godkendt hvad jeg har skrevet.

arrow Vi er ikke perfekte
19. juli 2019 kl. 13:04 Opdateret: kl. 13:04
arrow Efter måneders kritik: Lederen af hjemmeplejen fratræder
18. juni 2019 kl. 15:11 Opdateret: kl. 15:45
arrow Socialdemokratiet og ældrepolitikken
16. maj 2019 kl. 11:37 Opdateret: kl. 11:37
Mener du, at det bliver mere forvirrende og besværligt at følge regeringens corona-retningslinjer?