5. april 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tilbagekald salg af skov

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tilbagekald salg af skov
Debat Halsnæs - 21. december 2019 kl. 04:16
Af Peter Voight, Rein van Hauensvej 1, 3300 Frederiksværk
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kære skovridder for Nordsjælland, Jens Bjerregaard Christensen.

Naturstyrelsen Nordsjælland er orienteret om den udbredte utilfredshed med Naturstyrelsens udbud til salg af skovstykker omkring Helsingevej, Frederiksværk kaldet Sandflugtsplantagen.

Man er i området utrygge ved at skovstykkerne hermed gøres til genstand for spekulation. Der rejser sig usikkerhed om skovfældning, aktiviteter i skoven til ulempe for omgivelser, udstykning, adgangsregulering m. m. Det er vel nærliggende at forvente, at en eventuel privat skovejer vil hente afkast af investeringen ved træfældning, som for at være mest rentabel sker ved områdevis rydning af skoven. Genplantningspligten vil være til ringe trøst for naboerne i op til 15 år. Betænk venligst at Sandflugtsplantagen på alle sider støder op til sommerhusområder og helårsbeboelse.

Det er på tale, at de lokale skal organisere sig og byde. Men dette pålægger mange borgere at sætte sig ind i et hav af opmærksomhedskrævende aktiviteter omkring love og regler, økonomiske forhold, fællesskabsorganisering, skovdrift, naturparksforvaltning og meget mere ud i al fremtid. Vi er alle amatører.

Heroverfor står, at Naturstyrelsens kompetente, professionelle personale i masser af år har administreret skovstykkerne med en minimal indsats. Vi har ikke set en skovarbejder siden oprydning efter stormene i 2013. Den administrative belastning har været yderst begrænset.

Skovstykkerne henligger efterhånden nærmest som urørt skov. Naturstyrelsen har fået til opgave at forvalte bl. a. Tisvilde Hegn og Arresødal Skov efter nye bestemmelser om biodiversitetsskov (urørt skov), og opbygger derfor ekspertise på disse områder, som også vil kunne anvendes på Sandflugtsplantagen. Gerne, måske i et fornuftigt samarbejde med de lokale.

Mig bekendt har Staten ikke solgt skovarealer af betydning i masser af år, bort set fra skovlodder hvor bygninger medfølger. Det er svært at se, at tiden nu skulle være inde til privatisering. Naturstyrelsen har tilkendegivet, at man gerne vil spare driftsudgifter og bruge provenuet ved salg til andre formål. I Sandflugtplantagens tilfælde vil begge dele vil være meget beskedne størrelser, og staten overvælter dermed en masse spekulation og besvær på civilsamfundet, hvilket gør salget til en samfundsøkonomisk særdeles dårlig ide.

Ud over Tisvilde Hegn og Arresødal Skov ejer Staten et stort antal mindre skovstykker i området. Det er vanskeligt for udenforstående at skabe sig overblik. Jeg nævner i flæng Vinderød Skov, Brødemose Skov; Statens Tørvemose og Liseleje Plantage. Andre, mindre skovområder har ikke noget kortmarkeret navn. Skovridderen bedes venligst oplyse, om alle disse skovstykker også skal udbydes til salg. Hvilke skal sælges og hvilke skal ikke? Hvis ingen, hvorfor har man så netop kastet opmærksomheden på Sandflugtsplantagen.

Staten bør beholde skovlodderne, undlade fortsatte nedskæringer på Naturstyrelsens område og arbejde videre med biodiversitet og bæredygtighed til gavn for os alle.

Tilbagekald venligst dette salgsudbud.