17. august 2019
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sommerhusidyllen der forsvandt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sommerhusidyllen der forsvandt
Debat Halsnæs - 04. december 2018 kl. 06:27
Af Lars Maegaard, Niels Jørgensvej 21, 3300 Frederiksværk
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der har det sidste års tid ligget et kæmpeudlejningshus med 22 sengepladser på vores nabogrund, med de gener det indebærer: larm, høj musik, bilkørsler, dytten til goddag og farvel, råben, skrigen, hunde der løber løse rundt på de omkringliggende grunde.

Når mange mennesker mødes, fylder det meget for omgivelserne. Som omkringboende er det til stor gene for sommerhusidyllen, at der konstant ankommer nye mennesker til sammenkomst og fester, mange mennesker sammen giver et højere støjniveau.

Alle disse udlejningshuse er bygget som et U, så terrassen ligger beskyttet. Det virker som en tragt, og støjen kastes ud til de omkringliggende omgivelser. De 22 gæster tænker nok ikke på naboerne, de har betalt en formue for at leje det her skønne dyre sommerhus. Det er jo i sidste ende ikke lejernes skyld, problemet er, at kommunerne og staten ikke har sat en stopper for det her helvede med store udlejningshuse i en fart, og nu har det bredt sig som en steppebrand.

Hvis der var nogle fornuftige politikere, så fik de stoppet de her byggetilladelser, indtil sagerne er ordentlig belyst. Jeg har som udgangspunkt ikke noget imod de store udlejningshuse, de skal da for pokker bare ikke ligge inde midt i gamle sommerhusområder - hvorfor udstykker man ikke særlige områder til disse gigantiske udlejningshuse?

Man kunne måske have taget en dialog omkring beliggenhed med de meget kreative firmaer f.eks. Skanlux, som bygger disse huse og har slået sig stort op på at udvikle denne model, hvor de bygger og sælger husene som en god investering med udlejning for øje.

Skanlux og andre tilsvarende firmaer er jo nok ikke uvidende med sommerhuslovgivning. Det forekommer mig, at staten, Erhvervsstyrelsen og kommunerne groft tilsidesætter gældende sommerhusregler. Det efterlader en motorvej åben for Skanlux og denne slags firmaers kreativitet.

På vores lille vej er vi så ved at få endnu en udfordring. Der er givet tilladelse til at bygge endnu et mega udlejningshus ca. 25 meter fra det eksisterende. Huset får samme størrelse, sikkert samme antal rum, så der nu vil være op til 40-44 mennesker hver weekend, et stort antal biler og hvad der ellers følger af gener med at bo op af sådan et par luksus udlejningshuse.

Vi bor på en vej, som før var meget stille og rolig. 12 grunde med små almindelige sommerhuse, og ja der er da nogen der holder en fest i ny og næ, det skal der da være plads til, men det er voldsomt generende, når det stort set er hver eneste weekend og ferier med nye mennesker til festlig sammenkomst.

Vi har prøvet at skrive til Erhvervsstyrelsen, Halsnæs Kommune samt Plan og Miljøudvalget, men hidtil uden resultat.

Det til trods for, at Halsnæs Kommune på deres egen kommuneplan 2013 reklamerer med, at sommerhuse har en stor betydning for kommunen, og som de skriver i kommuneplan 2013: »For dem der kommer langvejs fra, for at holde en afslappende ferie eller weekend i trygge grønne naturomgivelser«. Halsnæs kommune har vist glemt noget siden Kommuneplan 2013.

Erhvervsstyrelsen går ud med pomp og pragt i 2011 og igen i 2014 og siger, nu skal der ryddes op i det morads af folk, der overtræder sommerhusloven og lejer ud hele året. Det er ikke tilladt, skriver Erhvervsstyrelsen. Nu er vi desværre svimlende nær 2019, uden der er sket noget fra deres side. Og dog, sket noget er der, i mellemtiden er landet plastrede til med mega store udlejningshuse.

Halsnæs vasker hænder, og siger »vi kan ikke spørge, hvad folk skal bruge deres huse til«, når de søger byggetilladelse på 240 kvm. Støj og larm er heller ikke deres bord. At nogen i området faktisk er ejere af flere af disse kæmpe udlejningshuse i forvejen, er åbenbart heller ikke et problem for Halsnæs Kommune - problemet overlader de til os omkringboende.

Det til trods for, det er en klar overtrædelse af sommerhuslovgivningen. Der er næppe nogen, der har to til tre sommerhuse på 240 kvm som kan nå at bruge dem, mon ikke det er ren business?

Pengene vil Halsnæs gerne have, de lugter jo heller ikke af dårlig samvittighed, og der er næppe nogen af de lokale politikeres grunde, der ligger op ad problemet.

Men Halsnæs kommune og Erhvervsstyrelsen har åbenbart bøjet nakken og accepteret tingenes tilstand.

Der ligger allerede et større antal luksus udlejningsejendomme - 12 styks - klods op af hinanden i Halsnæs Kommune. Hvordan kan kommunen overhovedet tænke på at behandle deres sommerhusejere på en så nedrig og ubetænksom måde, for ussel mammon?

Oven på denne svada vil alle sikkert skynde sig tilbage fra håndvasken og prøve at overbevise sig selv og os andre om, at alle gældende regler og love er overholdt. Den må I længere ud på landet med. Hvis der var vilje, ville der også være nogen, der gjorde noget mod åbenlyse overtrædelser af egne retningslinjer og sommerhusloven.

Tror jeg har mistet tilliden til systemet, sammen med sommerhusidyllen.