18. oktober 2019
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: SF ønsker, at Regeringen tager ansvaret for klimasikring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SF ønsker, at Regeringen tager ansvaret for klimasikring
Debat Halsnæs - 07. marts 2019 kl. 09:59
Af Trine Torp, medlem af Folketinget og Natur- og Miljøordfører for SF og Anja Rosengreen(SF), formand for udvalget for Miljø og Plan i Halsnæs Kommu
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Når vi diskuterer klimasikring lokalt, ender det hurtigt med et spørgsmål om for eller imod en dæmning mellem Hundested og Rørvig. I SF vil vi hellere starte en anden debat, som måske ikke er så velegnet til overskrifter, men en debat vi oplever er langt mere grundlæggende nødvendig, lang tid før diskussionen om mulig teknik.

Vi har siden 2015 påpeget i Folketinget, at staten bør påtage sig ansvaret for en overordnet planlægning og finansiering, så Danmark bliver klimatilpasset mod havstigninger, flere og voldsommere storme, monsterregn med mere, så vi sikrer natur- og miljømæssige fornuftige løsninger. Er der områder vi skal lade oversvømme og sikre mere natur? Hvordan sikrer vi havmiljøet på tværs af kommunegrænser?

Havet respekterer ikke kommunegrænser, og det er nærmest molboagtigt, at Roskilde starter i bunden af fjorden med at bygge diger, der holder vandet væk fra Roskilde, så følger Frederikssund efter og til sidst Halsnæs...

Det samme sker i Isefjorden og der bruges rigtig mange penge på disse helt lokale løsninger, som ikke konsekvensberegner ud over en tilfældig kommunegrænse?

I Vestjylland bruger staten 100 millioner på sandfodring, i Nord- og Vestsjælland er det en kommunal opgave. Hvorfor den forskel? Hvad betyder den manglende overordnede strategi, for miljø og natur, for effekten af de enkelte løsninger og for prisen på løsningerne?

Det er der vi skal starte, så sørg for at din folketingskandidat påtager sig at arbejde for en fælles statslig planlægning for sikring af natur, miljø og finansiering. I SF har vi ikke lagt os fast på konkrete løsninger, men vandmiljøet og naturen i fjordene skal sikres som det primære, og det vil vi have staten til at være garant for.