26. februar 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Halsnæs Kommune gider ikke foreninger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Halsnæs Kommune gider ikke foreninger
Debat Halsnæs - 14. januar 2021 kl. 08:41
Af Henrik Høy-Caspersen, Blåmejsevej 24, Hundested

I avisen den 16. december 2020, kritiserede jeg den verserende proces for forlængelse af kommunens idrætsstrategi, en proces, jeg finder lukket og ekskluderende i forhold til foreningslivet. Udvalgsformand Helle Lunderød svarede, og tak for det, det var mere end forvaltningen formåede.

Ikke uventet er Helle uenig i min kritik, som jeg dog på en række punkter fastholder. Først og fremmest forekommer det uforståeligt at man udnævner et Idrætsråd til rollen som "gatekeeper" i noget så vigtigt som en idrætsstrategi. Idrætsrådets bestyrelse består af aktive foreningsfolk, der er valgt ind for deres respektive foreninger. Dermed udstyrer man rådet med et kæmpe habilitetsproblem i forbindelse med denne sag. Særligt, når der under strategien skal uddeles midler. Dernæst er der fra rådet ikke tilgået medlemsforeningerne noget som helst omkring forlængelsen af idrætsstrategien, ligesom rådets hjemmeside på nyhedsfronten bærer præg af ikke at være opdateret siden marts sidste år. Ærgerligt at dette kommer til at lyde som en kritik af de aktive folk i Idrætsrådet, men kommunen har i sin iver for at holde foreninger ude i strakt arm, sat Idrætsrådet i en håbløs situation her, og tilsyneladende ikke afstemt en tydelig kommunikationsstrategi for processen.

Til gengæld har foreningerne den 19. december 2020 modtaget en "julehilsen" fra udvalgsformanden, hvor man indbydes til at give input til processen. Frist for indsendelse er den 10. januar 2021, og medregner man aktive foreningsfolks juletravlhed, er konklusionen, at dette er en respektløs kort tidsfrist, som blot understøtter opfattelsen at Halsnæs Kommune ikke rigtigt gider de der foreninger. Ser man på beskrivelsen af processen, som er fremlagt for politikerne den 2. december 2020 - altså efter at møderne med de eksklusivt udvalgte har fundet sted, kan man se at der henvises til at en del af dem der er udvalgt til deltagelse i processen, er forankret i idrætsforeninger, og kan derved repræsentere flere idrætsaktører. Dette er en noget løsagtig formulering, som mildt sagt er bredt dækkende. Her kunne en åbenhed om processen sammen med anstændige tidsfrister give de enkelte foreningers bestyrelser (som tegner foreningerne) en chance for kvalificeret at diskutere input til strategien. Det ønsker man tydeligvis ikke. Spørgsmålet er, hvorfor??

Helle Lunderød beretter i øvrigt at man havde planlagt et fælles møde for alle foreninger, men at dette ikke lod sig gøre p.g.a. Corona. Dette udsagn forekommer grotesk, og havde man konsulteret sagkundskaben eller blot orienteret sig i Corona-retningslinjerne, ville man kunne konstatere at det ville være muligt - og lovligt, at samle op til 500 mennesker til en konference. Så mange ville næppe dukke op, og denne regel var gældende indtil den 6. januar 2021. Bundlinjen er, at muligheden var til stede, det var viljen desværre ikke.

Sidst men ikke mindst, er den nuværende idrætsstrategi præget af en lang perlerække af udsagn om fortræffelighederne ved tæt kontakt mellem kommune og foreningsliv. Et godt råd er her, at omformulere alle disse udsagn og i stedet beskrive det armslængdeprincip, man tydeligvis tilstræber. Det ville være mere redeligt og under alle omstændigheder i tråd med det, der opleves i foreningerne.

Efter 1. marts vil det igen være muligt at få udbetalt de resterende feriepenge. Tager du imod tilbuddet?