11. maj 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Venstre er rystet over fredningssagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Venstre er rystet over fredningssagen
Opdateret 29. april 2021 kl. 12:27
Debat Halsnæs - 29. april 2021 kl. 09:41
Af Michael Thomsen (V), byrådsmedlem

Torsdag aften skal vi i Byrådet behandle sagen om Fredning af Arrenæs, som Danmarks Naturfredningsforening (DN) har bedt kommunen om være medrejser af. Jeg og Venstre er dybt rystede over, at man tilsyneladende har misinformeret Byrådet. Det fremgår at DN har været i dialog med de private lodsejere, og at de skulle være blevet inddraget i omfanget af fredningen. Det er ikke tilfældet kan man læse i Amtsavisen onsdag, og lodsejerne føler sig kørt over af DN.

Lodsejerne har forsøgt at få DN i dialog om fredningen igennem et år - uden held. DN har udtalt, at de vil gennemføre fredningen uanset om de private lodsejere bakker op eller ej. Den fremgangsmåde støttes nu af det røde flertal i byrådet. Det er helt uhørt, at flertallet og DN vil tromle henover private lodsejere på den måde.

I Venstre ønsker vi ikke en fredning, for der er allerede gode aftaler om naturpleje mellem parterne. Naturen er heller ikke truet, som ellers er et grundlag for at gennemføre en fredning. Det ser desværre ud til at DN vil gennemtrumfe fredningen, uanset hvad byrådet mener. I Venstre vil vi kæmpe for, at de private arealer udgår. På byrådsmødet vil vi derfor stille forslag om, at de private arealer udgår af fredningen, og at den udelukkende gennemføres på de kommunale og statslige arealer.

Hvis der ikke kan findes flertal for det, så vil vi stille et yderligere forslag om, at der gøres et forsøg på at skabe dialog mellem de private lodsejere og DN, faciliteret af kommunen. Målet er at indgå frivillige aftaler med de private lodsejere, mod at udtage deres arealer fra fredningen. Det undrer os at borgmesteren ikke selv har forsøgt dette.

De private lodsejere på Arrenæs vil med glæde tinglyse begrænsninger for dyrkning af energipil og juletræer samt for opstilling af f.eks. solcelleanlæg og etablering af flyvepladser, for at nævne nogle konkrete eksempler. Det må kunne lade sig gøre at finde en løsning, som alle kan leve med. Jeg har ikke fantasi til at tro, at DN og flertallet i byrådet bare tromler hen over de private lodsejere.

Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?