28. juli 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Hvor langt vil du gå for børnene?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Hvor langt vil du gå for børnene?
Debat Halsnæs - 01. juni 2021 kl. 08:55
Af Nanna Høyrup Andersen, Pædagog og kandidat til Kommunalvalget for Alternativet, Kirkebakken 36 B, Hundested

Som led i en ugelang kampagne for børnene, arrangerer Forældrebevægelsen »Hvor er der en voksen« søndag den 6 juni »Hvor langt vil du gå for børnene«. Spørgsmålet er, hvor langt vil vi gå i Halsnæs kommune?

Der har gennem de sidste par år været stigende fokus på at løfte normeringerne i vores dagtilbud. Udover pædagogernes opråb, har det haft stor betydning med det massive pres som kom fra forældrebevægelsen »Hvor Er Der En Voksen«, som også her i kommunen har demonstreret for minimumsnormeringer. Det har ikke bare skabt øget fokus, det har også skabt øget viden, indsigt og gennemsigtighed. I Halsnæs fortæller vi hvordan landet ligger, og løfter fra bunden.

Og det er det bedste udgangspunkt for den videre proces frem mod implementering af minimumsnormeringer, senest i 2024.

Så, det tegner umiddelbart godt for børnene - på papiret. For det er sådan en variant af minimumsnormeringer som kommunen arbejder for pt. hvor man opgør normeringen som et kommunalt gennemsnit baseret på tal fra Danmarks Statistik. Og det er bare ikke det samme som det reelle behov ude på stuerne: altså antallet af pædagogisk personale til stede sammen med børnene.

Og præcis dét perspektiv på normeringen, altså barnets, mener jeg, både som pædagog og som kandidat for Alternativet, er afgørende at kende, når der skal udvikles de bedste dagtilbud for børn.

Jeg mener derfor at det er nødvendigt at afdække normeringen i børnehøjde, så vi får et langt mere retvisende billede af antal ansatte tilstede hos børnene på alle matrikler. Den fælles indsigt og viden har vi alle brug for- forældre, pædagoger og politikere, som fundament for de beslutninger der træffes på området, så de krav der stilles til institutioner og pædagoger, er i overensstemmelse med de faktiske pædagogiske ressourcer. Således at der altid først og fremmest er tid til omsorg, leg og nærvær for børnene.

Her vil det også være helt afgørende at inddrage pædagogernes faglige input og erfaringer fra hverdagen, i forhold til hvilke krav og opgaver, der er mest meningsfulde at holde fast i ude i hverdagen. Der skal mere frihed til faglighed og tillid til pædagogernes viden og dømmekraft.

Denne form for gennemsigtighed og samarbejde på tværs er en grundlæggende forudsætning for at udvikle og understøtte det gode børneliv i kommunens daginstitutioner. Og så skal vi selvfølgelig ikke stoppe ved papir-minimumsnormeringerne.

Vi skal i Halsnæs have som mål, at arbejde for minimumsnormeringer i børnehøjde. Det er en investering, ikke bare i børnenes trivsel og udvikling, men en investering i alle andre der har berøring med dagtilbud- forældre og det pædagogiske personale. Derfor skal vi i Halsnæs kommune, gå hele vejen for børnene.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?