12. maj 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Fra varme hjerter til koldt had

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Fra varme hjerter til koldt had
Debat Halsnæs - 20. april 2021 kl. 17:39
Af Mogens Nørgaard Olesen, H.P. Christensensvej, Frederiksværk

I 1685 ophævede Ludvig 14. Nantes-Ediktet, og alle ikke-katolikker måtte forlade Frankrig. Nogle af dem kom til Danmark, og her blev de modtaget med åbne arme og varme følelser. De blev en stor kulturel berigelse for Danmark, og mange danskere hedder i dag Dupont. Med lige så varme følelser modtog vi herrnhutterne og lod dem i 1772 opbygge en ny by, Christiansfeld, i Nordslesvig. Også brødremenigheden i Christiansfeld blev en kulturel berigelse af Danmark, og i dag elsker vi honningkager fra netop Christiansfeld. Uhm!

Efter Sovjets invasion i Ungarn i 1956 flygtede mange ungarere til Vesteuropa, og mange kom til Danmark. De blev modtaget med åbne arme, lærte dansk og indgik helt naturligt i det danske samfund. De blev også en kulturel berigelse for Danmark. Nogle kendte danske advokater har ungarske navne, og jeg har haft en ungarsk kunstner som kollega for mange år siden.

I 1993 kom der mange bosniske flygtninge til Danmark. De blev ikke modtaget med åbne arme. De varme danske hjerter var begyndt at blive kolde. For mange af de højtuddannede bosniere blev der endda lagt hindringer i vejen for deres virke i Danmark. Det var ikke rart at være vidne til. Men det blev meget værre sidenhen, og i dag er en ung syrisk kvinde, Aya Abu-Daher, elev på Nyborg Gymnasium, hvor hun om et par måneder ville kunne afslutte sin hf-eksamen. Hvis hun vel at mærke får lov, for om et par uger skal hun udvises. Hun er dygtig og kunne blive en stor berigelse for Danmark – ligesom hugenotterne, herrnhutterne og ungarerne.

De varme danske hjerter er nu frosset til is og fyldt med koldt had, ligegyldighed og foragt. Denne unge kvinde er begavet og flittig, så hende vil vi ikke se på. Nej, ud med hende. Har vi råd til at miste Aya? Har vi ret til at knuse hende varme bankende hjerte? Svaret er oplagt.

Hendes rektor, Henrik Vestergaard Stokholm, har før kæmpet bravt for at sikre børns og unge menneskers ret til skolegang, viden og uddannelse. Hans kamp er virkelig imponerende, og han påpeger et væsentligt problem i Danmark: De kolde hjerters had må brydes, så hjerterne igen bliver varme.

Her i Frederiksværk, hvor vi engang var glade for dygtige tyskere, som hjalp til med opbygningen af Classens industriimperium, har vi nu fået en sag, der er analog til Ayas.

Rektor for Frederiksværk Gymnasium, Peter Brink Thomsen, er bekymret og håber, at eleverne vil gøre noget. Han kunne med fordel gøre som hans kollega i Nyborg, og her er så en ide, han kunne arbejde videre med: I en hel uge skal alle eleverne på skolen beskæftige sig med menneskerettigheder i alle fag (Ja, også fx i matematik. Den engelske matematiker De Moivre var flygtning fra Frankrig), kvinders ret til skolegang etc. Denne emneuge skal hver dag følges af pressen, så alle kan blive engageret i problemet, og til slut holdes der her i kommunen en konference om menneskerettigheder og uddannelse. Så, rektor Thomsen, balancegangen er ikke så svær.

Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?