10. maj 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Er rengøring ikke meningsfyldt arbejde?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Er rengøring ikke meningsfyldt arbejde?
Debat Halsnæs - 22. april 2021 kl. 16:37
Af Tarja Knudsen, candmag., Muldstenshøjen 13, Melby

Med jævne mellemrum læser jeg kommentarer fra fagforeningsfolk om at udlændinge (eller arbejdsløse danskere) ikke må forpligtes til at udføre nogle opgaver som ikke er meningsfulde, motiverende, har fremtidsperspektiv, eller udføre opgaver der kan true “rigtige” danske arbejdspladser. Senest læste jeg dette i et indlæg fra Lizette Risgaard i søndagens Berlingske.

Min erfaring er at alt samfundsnyttigt arbejde er meningsfuldt, motiverende og har fremtidsperspektiv. Og når der i den grad mangler hjælp til rengøring specielt hos de gamle i Danmark og i den danske natur, så behøver dette samfundsnyttige arbejde ikke true eksisterende danske arbejdspladser.

Man skal bare definere det nuværende beskæftigelsesbundlinie, dvs. antal ansatte der udfører disse opgaver nu, og alt arbejde derudover kunne pålægges de arbejdsløse der modtager forskellige ydelser. Hvis ydelsesmodtagere ikke kan dansk burde de selvfølgeligt som en del af aktiveringsforløbet modtage danskundervisning.

For at illustrere hvorfor jeg synes at netop rengøring ude og inde er samfundsnyttigt, meningsfuldt og motiverende, vil jeg tage et par eksempler fra mit eget liv.

Under gymnasietiden gjorde jeg rent i flere supermarkeder for at tjene egne penge. Arbejdsgiverne var glade for mit arbejde og jeg blev meget motiveret til at skaffe mig akademisk uddannelse fordi jeg ikke ville gøre rent resten af livet. Det var nemlig fysisk ganske hårdt.

Efter endt uddannelse skulle jeg så begynde at afkorte mit studielån, men kunne ikke finde et arbejde i mit hjemland pga af dårlige konjunkturer. Derfor udvandrede jeg til Sverige, hvor jeg arbejdede som hjemmehjælper en periode. Jeg følte arbejdet var samfundsnyttigt, de gamle var glade for min hjælp. Med det var rimeligt hårdt: mange klienter og megen rengøring.

Det motiverede mig til fortsatte studier efter arbejdstiden samt til at sende mange ansøgninger til stillinger der bedre svarede til min uddannelse. Det at jeg havde haft forskellige “ukvalificerede” jobs, blev senere opfattet som positivt: her var en fleksibel, modig arbejdssøger som ikke var bange for at tage fat.

Et par årtier senere da jeg havde sendt mine børn ud i verden og var ved at afslutte en god karriere begyndte jeg at samle affald på mine gå- og cykelture. Jeg syntes vi i det civiliserede Danmark burde kunne holde vores natur ren. Det var tydeligt at de offentlige ressourcer ikke rakte til at holde veje og skove rene. På den måde fik jeg frisk luft, holdt mig i form og følte at jeg gjorde en lille samfundsnyttig indsats. Det var det rene win-win. Men jeg tænkte det kunne være endnu bedre og mere effektivt, hvis vi var flere.

Derfor kontaktede jeg chefen for den lokale arbejdsformidling i min daværende hjemkommune og foreslog at jeg kunne koordinere - gratis selvfølgeligt - en gruppe interesserede arbejdsledige til fælles gåture under hvilke vi skulle samle affald og snakke. På denne måde kunne de interesserede regelmæssigt have afslappet social kontakt med folk i samme livssituation, få frisk luft, motion og føle at de gør noget nyttigt. Måske kunne jeg med min multikulturelle og mangesidige arbejdserfaring til og med inspirere folk til at se nye perspektiv i livet. Svaret fra arbejdsformidlingschefen var at dette ikke kunne lade sig gøre. At samle affald var ikke opkvalificerende og desuden var det mod regler og overenskomster.

Nyligt prøvede jeg så i min nuværende kommune tilbyde gratis online-kurser til udenlandske arbejdssøgende, hvor disse kunne øve i at præsentere sig selv online. Det kunne heller ikke lade sig gøre specielt p.g.a. pandemien…

Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?