27. oktober 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fra Oslo til Frederiksværk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fra Oslo til Frederiksværk

DEBAT af Mogens Nørgaard Olesen

Debat Halsnæs Avis - 27. september 2020 kl. 09:22

Et mindre politisk parti i Oslos bystyre har besluttet, at indstille til byrådet, at en bænk, der kaldes Linnés Bænk, skal fjernes fra den botaniske have. Som bekendt fandt svenskeren Carl von Linné (1707 – 1778) ud af at klassificere planterne, og hans klassifikationssystem står stadig som en milepæl i den naturvidenskabelige udvikling.

Men netop fordi han klassificerede planterne, mener det lille parti, at han var racist, og derfor skal hans bænk fjernes. Men det skal også pålægges Universitetet i Oslo at beskrive hans ”racisme”, så man efterhånden kan få alt vedr. Linné udraderet. Man vil nemlig ikke kendes ved historien, som den er, men vil omskrive den, så den passer til ens egne fordomme. Latterligt, men også tragisk.

Det er et af de store problemer ved historieskrivning, at man vil ændre på historien, så den passer til nutidens fordomme. Filosoffen Friedrich Nietzsche har tydelig beskrevet dette menneskelige problem i sine ”utidssvarende betragtninger” allerede i 1870’erne.

Vi er efterhånden blevet vant til, at selvoptagne magthavere og ukyndige folk omskriver historien efter deres forgodtbefindende. Tænk blot på hvad der sker på adskillige danske museer for tiden – og se, om ikke også dette forunderlige vanvid er nået til Frederiksværk. Jo, såmænd.
Nu har byrådet vedtaget at bruge 750.000 kr. på at ødelægge Artilleripladsen og omdanne den til legeplads. Her står støberen, som man tror kan indgå i en legeplads. Denne skulptur blev af DFJ foræret til byen den 10. maj 1956 i anledning af DFJ’s 50 års jubilæum – og ikke som mange fejlagtigt tror, for at markere byens 200 års jubilæum, der først kunne fejres i august. Denne gave fra DFJ har man ikke værdsat. Den har længe været fyldt med gul maling, og det er selvsagt en skandale. Den bliver nok aldrig renset.

Og denne skulptur skal nu indgå i en legeplads. Det påstår man i byrådet, skulle illustrere byens historie – altså som en leg. Her kommer så historieforvanskningen ligesom i Oslo. Støberens arbejde var ikke nogen leg. Byens historie var ikke nogen leg. Dens ubestridte hersker fra 1756 – 1792 var J.F. Classen, der betragtede sine ansatte som trælle. Og siden da har det været hårdt at være ansat både på DFJ og siden også på DDS. Det gav brød på bordet, men det var ikke nogen leg. Endda med mage alvorlige arbejdsulykker, ikke blot de mange på krudtværket, men også andre ulykker, hvor den værste, som nok endnu huskes af mange, indtraf om morgenen den 27. maj 1959, da der indtraf en eksplosion i ovn 4 på DDS, og fire mand omkom. Byen var knuet af sorg. Ja, dengang. Men nu leger vi. Alt er jo blevet så sjovt, så selv historiske pladser skal ødelægges.
Byen er bygget på ”blod, sved og tårer”. Denne kendsgerning skal man respektere og ikke skildre vor historie som et psykoinfantilt event.

Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?