24. november 2017
FOTO:THOMAS OLSEN
FOTO:THOMAS OLSEN
Foto: THOMAS OLSEN
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Grivands dyre spildevand bliver billigere i 2021

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Grivands dyre spildevand bliver billigere i 2021
Debat Gribskov - 11. september 2017 kl. 16:31
Af Jannich Petersen, fmd. Gribvands bestyrelse, på vegne af bestyrelsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

DEBAT
Som bestyrelsesformand for Gribvand Spildevand A/S har jeg læst Søren Balds (Formand for Ejerlauget Sandbo Tibirke Sand) indlæg i Frederiksborg Amtsavis den 11. september 2017, vedr. "Det dyreste spildevand"

Indledningsvist må jeg bekræfte, at de oplyste tal for udgifter pr. år for en husstand i Gribskov Kommune er korrekte. Gribvand Spildevand er regionens dyreste spildevandsforsyning, hvilket der er flere grunde til. Gribvand Spildevand har et helt ekstraordinært sammensat kundeunderlag, med over 50 procent sommerhuse, der ikke bidrager med samme grad af betaling for spildevandsforsyning som helårsboliger. Dermed er det nødvendigt, at indtægten pr. m3 forbrugt vand skal være højere end vores naboer, herunder tillige Halsnæs Forsyning, der også har mange kloakerede sommerhuse, men dog langt fra så mange som Gribvand Spildevand. En husstand på to voksne og et-to børn har et gennemsnitlig forbrug på 170 m3, svarende til 10.000 kr. Et sommerhus har et gennemsnitligt forbrug på 30-40 m3 pr. år. Gribvand Spildevands rensestruktur er dimensioneret til at kunne håndtere sommerperioden og andre perioder, hvor sommerhusene har høj belægning. Det betyder også, at i andre perioder udnyttes kapaciteten ikke fuldt ud, men skal vedligeholdes og driftes.

Nu er sommerhusene ikke den eneste grund til, at prisniveauet er så højt, som det er. Gribvand Spildevand står midt i en omstrukturering af spildevandsrensningen, hvor ni renseanlæg reduceres til tre. Via omstruktureringen nedbringes driftsomkostningerne med ca. fire-fem mio. kr. årligt, hvilket vil bidrage til et fald i taksten på ca. 3,0 kr./m³ eller 500 kr./husstand/år. Omstruktureringen forventes gennemført omkring 2021 hvorefter sænkningen af taksten forventes fuldt effektueret.

Gribvand Spildevand har konstant fokus på at nedbringe omkostningerne og afventer ikke bare at restruktureringen bliver gennemført. Særligt driftsomkostningerne har bestyrelsens bevågenhed. I 2017 er driftsomkostningerne to mio. kr. under niveauet for 2016. Anlægsomkostningerne har været høje de seneste år, da der har været behov for omfattende renoveringer af pumper, bassiner og ledninger. Dertil kommer hele restruktureringen.

Selvom driftsomkostningerne og omkostningerne i øvrigt har bestyrelsens bevågenhed, tror jeg ikke, man skal regne med et stort prisfald i Gribvand Spildevand, før efter restruktureringen er gennemført. Dog arbejder bestyrelsen målrettet på, at holde taksten i bero. Herefter er det min forventning, at kunderne vil opleve et fald i taksterne.