27. september 2021
Solnedgang ved Farum Sø. Foto: Camilla Mai Rasmussen
Solnedgang ved Farum Sø. Foto: Camilla Mai Rasmussen
Foto: Camilla Mai Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Furesø arbejder målrettet for rene søer og vandløb

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Furesø arbejder målrettet for rene søer og vandløb
Debat Furesø - 08. september 2021 kl. 17:37
Af Lene Munch-Petersen (S), formand for Furesø Kommunes Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling og Carsten Nystrup, adm. direktør i Novafos

Alle landets kommuner er i disse år udfordret af klimaforandringer med skybrud og store regnmængder, der løber ned i kloakker og gør det svært for overløbsbassiner og renseanlæg at følge med. Furesø Kommune er i samarbejde med vores fælleskommunale forsyningsselskab Novafos i fuld gang med en lang række tiltag, der skal tage DEBAT: hånd om de øgede regnmængder og forebygge overløb.

For det første overvåger vi løbende, hvad der sker med vores kloak- og overfladevand. Vores overvågning baserer sig på præcist de samme metoder, som er gældende for andre kommuner og spildevandsselskaber. Ud fra måling af vandføring i kloakkerne, længden af overløb og mængden af regnvand beregnes mængden af udledt vand. Overblikket bruges til konkrete planer for håndteringen af spildevandet i de delområder, som Furesø er inddelt i - herunder planer for at begrænse overløb til søer og vandløb.

For det andet måler vi løbende vandkvaliteten i vores søer. Furesø foretager badevandsanalyser 10 gange i sæsonen 1. juni - 1. september, hvilket er dobbelt så mange, som bekendtgørelsen kræver. Resultatet af badevandsanalyserne kan ses på kommunens hjemmeside. Som det fremgår af furesoe.dk/badevand, er badevandet i kommunen godt, og man kan trygt bade ved kommunens badesteder, når blot man følger de generelle råd.

For det tredje udvider vi kapaciteten i vores overløbsbassiner. Byrådet har således godkendt, at Novafos har afsat 63 millioner kroner til et nyt regnvandsbassin med henblik på at forebygge overløb ved Doktorens bugt ved Farum Sø.

For det fjerde sikrer vi separatkloakering og lokal håndtering af spildevand ved nybyggeri. Når vi i dag planlægger nye boligområder, sørger vi for, at regnvand og spildevand løber hver for sig til henholdsvis søer og vandløb og til renseanlæg. Samtidig stiller vi krav om, at så meget som muligt af regnvandet håndteres gennem faskiner og genanvendelse af regnvand til toiletskyl og tøjvask i boligerne.

For det femte laver vi projekter, hvor overfladevandet anvendes rekreativt og til mere natur. Som eksempler kan nævnes håndtering af overfladevand i Søndersøkvarteret og haven bag ved Galaksen.

Der er ingen tvivl om, at klimaændringerne og de øgede nedbørsmængder stiller skærpede krav til håndtering af regnvand og kloakvand i de kommende år. På sigt kan det blive nødvendigt at adskille regnvand og kloakvand gennem separatkloakering også i de ældre bydele af kommunen. Der er heller ikke tvivl om, at så meget af regnvandet som muligt skal håndteres lokalt. Her skal vi samarbejde med grundejere, bolig- og grundejerforeninger om faskineløsninger, genanvendelse af regnvand i husholdninger og brug af regnvand til rekreative formål.

Vi ser frem til det fortsatte samarbejde med denne store og vigtige opgave for et bæredygtigt Furesø.

Stemmer du til kommunalvalget i år?