21. januar 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Bevar Undergrunden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Bevar Undergrunden
Debat Furesø - 23. januar 2020 kl. 12:06
Af Nils Rude Petersen Bogmosen 5, Hareskovby

Det er med stor forundring og sorg, vi erfarer, at byrådet påtænker at undlade at forny bevillingerne til Egnsteatret Undergrunden. Især da Undergrunden har vokset sig stort og livskraftigt med et kunstnerisk repertoire, der er helt exceptionelt for et lille samfund som Værløse.

I Danmark har vi et højt niveau af uddannelse, baseret på logik og fornuft.

Men vi har også brug for at udvikle os som mennesker - at få dannelse. Vores liv styres jo af følelser, glæde, sorg, had og kærlighed.

Derfor har vi brug for et sted, hvor vi for en tid kan udleve vores følelser - og her kommer kunst som teater og opera til sin ret, da kunsten beskæftiger sig med livets store spørgsmål.

Det er ganske forunderligt, at vi med Undergrunden har fået en fuldstændig topprofessionel kunst i Furesø Kommune, så vi ikke behøver at tage til København. Undergrundens forestillinger lever fuldt op til dem på Det Kongelige Teater - ja somme tider overgår de dem.

Furesø's kulturrigdom
Tænk en gave det er, at Undergrundens leder Anders Ahnfelt-Rønne har kunnet skabe forestillinger med Danmarks ypperligste sangere, skuespillere og musikere og med geniale og opfindsomme scenografier. Der skal noget til at få selveste Ghita Nørby til at medvirke i en nytårsmatiné (og det er da ikke elitært, når hun læser H. C. Andersen for os).

En sådan kulturrigdom i Furesø Kommune kan ikke værdisættes. Den skal dyrkes og værnes om - til glæde dels for kommunens egne borgere og dels for omkringboende, der i høj grad benytter sig af Undergrundens tilbud, og som er eminente ambassadører til at udbrede kendskabet til Furesø og til de fantastiske kulturelle tilbud, der findes her.

Unge og kultur
Det er glædeligt at kunne konstatere, at den aldersmæssige sammensætning på Undergrundens publikum generelt er for nedadgående, sideløbende med mange kulturelle tilbud på højeste niveau til børn og unge. Undersøgelser har vist, at sådanne tilbud er med til at styrke de unges selvværd og indlæring og udvikle dem som mennesker.

Penge
Det er yderst beklageligt, at Undergrunden ikke var med i budgettet for 2021. Var den på forhånd bestemt at skulle spares væk? At Statens Kunstfond efterfølgende dømmer Undergrunden ude på baggrund af en enkelt persons kontroversielle vurdering, kommer jo nærmest som en appelsin i kommunens turban.

Vi er klar over, at det koster penge at bevare Undergrunden, men i det lange løb kan det være dyrt at spare pengene her. Vi anmoder derfor byrådet om at besinde sig: Bevar Undergrunden.

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?