10. august 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Sådan vil vi håndtere affaldssortering i 10 fraktioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Sådan vil vi håndtere affaldssortering i 10 fraktioner
Opdateret 06. juli 2020 kl. 10:02
Debat Furesø - 05. juli 2020 kl. 13:30
Af Lene Munch-Petersen (S), formand for Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kære Käthe Søeballe, i et debatindlæg på sn.dk udtrykte du for nylig bekymring for, hvordan vi i Furesø Kommune kan indrette os fornuftigt i en fremtid med affaldssortering i 10 fraktioner. Det kan jeg godt forstå, for det er en ambitiøs plan, der kræver, at vi justerer den måde, vi gør det på i dag.

Tiltaget om fremtidig sortering i 10 fraktioner ved alle husstande er en del af den brede politiske aftale om ny organisering af affaldssektoren, som Regeringen præsenterede den 16. juni.

Heldigvis har vi, som du selv skriver det, efterhånden en stolt tradition i Furesø for at sortere og genanvende. Vi kommer til at bygge videre på denne tradition, og de gode erfaringer, så har vi allerede et stort forspring.

For vi SKAL fastholde de gode vaner: Sortere, kompostere, lægge brugte batterier på låget til affaldsspanden, ikke smide farligt affald, gammelt tøj og brugte telefoner med mere i restaffaldet etc.

Og netop de tre sidste er eksempler på nogle af de typer affald, som vi snart undgår at skulle køre på genbrugspladsen med. Og vi ved det kommer til at have stor effekt. Erfaringerne har vist os, at hvis affaldsbeholderne står tæt på hoveddøren, så er der flere der sorterer og kvaliteten af sorteringen er bedre - uanset om man bor i lejlighed, rækkehus eller villa.

Hvordan bliver affaldet så samlet ind? Vi kan med sikkerhed sige, at skraldebilen ikke skal have 10 rum, og skraldemanden skal stadig have et godt arbejdsmiljø og gå sikkert på arbejde.

Med de skraldevogne, der samler ind nu, holdes affaldet adskilt frem til behandlingsanlægget, hvor det også behandles adskilt for at få en høj genanvendelse og spare CO2 til gavn for klimaet. Hvordan det skal udvikles fremover skal vi udvikle sammen ned kommuner, der er i samme situation og de aktører, der i øvrigt er på området.

Og netop CO2-regnskabet holder vi os for øje. I Furesø Kommune har vi vedtaget 8 mål for, hvordan Furesø Kommune skal udvikles frem mod år 2030. Et af de mål er, at Furesø skal have markant mindre CO2-udledning. Dét mål kommer til at blive en præmis for arbejdet med at tilpasse affaldssorteringen med de 10 fraktioner.

Kom og hør mere: Jeg vil meget gerne invitere dig til en snak om den fremtidige affaldssortering, og kommunen holder et arrangement på Bymidten i Værløse den 3. september kl. 14.30-17. Her er alle velkomne, og vi glæder os til at se så mange som muligt for at forklare og svare på spørgsmål. Vel mødt.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?