1. marts 2021
Fjernundervisningen er ingen fest for skolebørnene. Furesø Lærekrede opfordrer Furesø Byråds politikere til at bruge kræfterne klogt, så skoledagen derhjemme kan blive bedre for alle.
Fjernundervisningen er ingen fest for skolebørnene. Furesø Lærekrede opfordrer Furesø Byråds politikere til at bruge kræfterne klogt, så skoledagen derhjemme kan blive bedre for alle.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Brug ressourcerne klogt i nød- og fjernundervisningen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Brug ressourcerne klogt i nød- og fjernundervisningen
Debat Furesø - 19. januar 2021 kl. 16:37
Af Kredsstyrelsen. Furesø Lærerkreds

Dagligdagen i Furesøs folkeskoler er på alle måder anderledes i disse tider. Lige nu sidder mange elever og lærere og prøver at få dagen til at ligne en skoledag. Folkeskolerne er en vigtig del af mange familiers dagligdag, og specielt i disse tider kan den være det faste holdepunkt i en anderledes hverdag.

Vi skal passe på vores elever, og på deres forældre og ikke mindst på vores lærere, og derfor skriver vi til jer.

Vi skal bruge ressourcerne klogt, så skoledagen bliver for alle elever. Halvanden times tør-svømning er spild af alles tid. Gør skoledagen kortere og brug i stedet ressourcerne på at tage særligt hånd om de elever, der har behov, dem der har det svært under nedlukningen, dem der sidder alene osv. Giv lærerne mulighed for at lave mindre hold (også online), så kvaliteten bliver bedre for den enkelte og udbyttet større for alle. Vi kan ikke kun undervise efter skema, men er nødt til at have stor fokus på trivsel.

Mange af vores kollegaer kommer fysisk på skolerne og underviser i specialklasserne. Det at specialtilbud og basis-hold er fysisk til stede på skolerne giver nogle steder god mening, men også stor bekymring blandt forældre og lærere. Lærererne er meget bekymret for at tage virus med hjem til deres familier. Vi anbefaler derfor, at man overgår til nødundervisning med kortere skoledage og færre fag, små faste hold og eventuelt give mulighed for, at dele af undervisningen kan være online hjemmeundervisning, for at kunne leve op til de sundhedsfaglige retningslinjer. Vi ved fra medarbejderne der, at nogle elever bliver holdt hjemme pga. bekymring for smitte, disse elever modtager ikke fjernundervisning.

Vi ved, at alle lærere gør det så godt de kan og vi ved, at mange oplever det som et stort pres at levere god undervisning, ofte med forældre på sidelinjen i dagligstuen. Vi er derfor, fremadrettet, nødt til at arbejde med retningslinjer for fjernundervisning, der også sikrer reglerne om GDPR.

Lærernes arbejde er ofte til debat, og der gik blot en uge efter nedlukningen, så kunne vi læse og høre om forældre og politikere, der forholdt sig meget kritiske til undervisningsformer og metoder. Det er derfor vigtigt, at I som politikere bakker lærerne op, og husker, at fjernundervisning ikke var et fag, da mange lærere fik deres uddannelse.

Vi har ligeledes brug for, at I lægger et pres på de rette steder for at få tilpasset de kommende afgangsprøver, så lærere og elever kan bruge afgangsprøverne som en øvelse og ikke som en indikator for, hvad eleverne kan. Det er et urimeligt pres på eleverne såvel som på lærere at skulle levere "som om alting er normalt". Brug i stedet tid og ressourcer på seriøs, intensiv og personlig UU-vejledning af eleverne, så de ikke lades i stikken i forhold til valg af ungdomsuddannelse.

Afslutningsvis vil vi gerne anbefale jer kommunalpolitikere, at man på den anden side af Corona-pandemien, ikke ukritiske satser på fjernundervisningen som en hurtig, letkøbt besparelse på skoleområdet. Lærerne er didaktikere og er uddannet til at bruge de værktøjer og greb, der skal til for at lave en varieret og veltilrettelagt undervisning. Dette skal ske i sociale fællesskaber med fokus på dannelse og trivsel. Vores erfaringer fra denne periode er, at fjernundervisning ikke er løsningen, når man ønsker dette i undervisningen.

Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?