27. juli 2021
Modelfoto: Adobe Stock
Modelfoto: Adobe Stock
Foto: fizkes - stock.adobe.com
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Børn med autisme er ikke burhøns

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Børn med autisme er ikke burhøns
Debat Furesø - 23. juni 2021 kl. 08:53
Af Katrine Overgaard, Landsforeningen Autismes repræsentant i DH Furesø sammen med forældregruppe på Autismecenteret, bl.a. Merle N. K. Bank, Julie Wedell-Wedellsborg, Rikke Helbirk Kristensen, Maja Konstmann, Lykke Midtbøll Ørnbjerg

debat Nu er smertegrænsen nået! Efter sommerferien skal der igen proppes flere elever med autisme ind i de i forvejen trange lokaler i Autismecenteret på Lille Værløse Skole.

Det har længe været et ønske fra både medarbejdere, forældre og politikere at forbedre Autismecenterets fysiske rammer. Der har endda været konsulenter udefra, der har rådgivet skolen om, hvordan lokalerne kunne indrettes bedst for at imødese børn med autismes behov.

Med endnu flere børn i Autismecenteret vil det ikke kun betyde forringelser af de fysiske rammer, men også medføre forringelser af både specialtilbuddets kvalitet og medarbejdernes ressourcer. Det vil i sidste ende gå ud over børnenes trivsel og indlæring.

Det gør det faktisk allerede! Vi har eksempler på børn i Autismecenteret, der er blevet mere udadreagerende og selvskadende, lider af skolevægring og ikke længere får den støtte og ro, de har brug for i klassen. De stresses simpelthen af, at der er mere uro og ikke plads og tid til at tilgodese nødvendige individuelle hensyn. Det skyldes ikke mangel på god vilje eller kompetencer fra personalets side - tværtimod - men derimod det faktum, at der de seneste år er kommet flere børn i klasserne.

De børn, der er blevet henvist til specialskolen de senere år, er nemlig mere behandlingskrævende og kræver derfor mere af personalet. Dette fordi, det er kommunens politik at fastholde børnene længst muligt i almen skole og undgå at visitere børn til behandlingsskoler udenbys.

Men det bliver farligt, når det ikke er hensynet til barnets trivsel og støttebehov, men økonomien, der afgør, hvilken hjælp barnet kan få - eller mangel på samme.

Antallet af børn med psykiatriske diagnoser som autisme er stigende. Også i Furesø. Børn med autisme har intet sansefilter og bliver derfor meget hurtigt overstimulerede og stressede i verden af i dag. De har også svært ved at navigere i det sociale og de krav og forventninger, der er i vor tids skolesystem. Men de har stadig masser af kvaliteter og ressourcer, og kan få et godt liv og være med til at bidrage til samfundet, hvis de bare får de rette rammer og "vækst"-betingelser.

Et samfund skal vurderes på, hvordan det behandler de mest sårbare og udsatte. Så kære politikere: Stop forringelserne af Autismecenteret! Hvis I ønsker at fastholde børn med autisme i kommunens egne specialtilbud, så må I sikre, at også de får et godt læringsmiljø. Det er afgørende for deres skolegang, indlæring og fremtid!

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?