4. december 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Furesøs svageste ældre rammes af spareplaner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Furesøs svageste ældre rammes af spareplaner
Opdateret 10. september 2020 kl. 13:39
Debat Furesø Avis - 10. september 2020 kl. 13:32
Af Judith Skriver, på vegne af Furesøs Seniorråd

debat Furesø kommune skal spare og et flertal i byrådet lægger nu op til, at hårde besparelser skal ramme de allersvageste borgere i kommunen. Furesøs Seniorråd har kikket på spareplanerne i det budgetudkast, der netop nu er lagt ud til høring blandt borgerne et par uger. Det ser ikke godt ud for kommunens seniorer. Det er vigtigt for seniorrådet at gøre opmærksom på de planer, der er lagt frem, vil ramme uhørt hårdt for den svageste gruppe af Furesøs ældre. Vi vil også gøre byrådet opmærksom på, at Furesøs seniorer - altså alle over 60 år og som vi i seniorrådet er valgt til at repræsentere - udgør omkring ¼ af kommunens borgere og altså ikke bare er en lille minoritet, man i al stilhed kan slippe afsted med at udsætte for så kraftige besparelser. Og hvad er det så flertallet i byrådet lægger op til? F. eks. at nedlægge plejehjemspladser, mens der fortsat står svage ældre på venteliste til en plejehjemsplads. F. eks. at reducere i ældres mulighed for at tur til frisør, tandlæge eller måske et besøg for at lægge en blomst på kirkegården i ny og næ. F.eks. at skære i kommunens bemanding for at i stedet at lægge en række opgaver over på pårørende.

F.eks. at bygge sine spareplaner på, at en lang række flere frivillige vil dukke op og påtage sig en række af de opgaver omkring de ældre, som ikke lige vedrører den helt nødvendige pleje. Furesøs Seniorråd har desuden længe arbejdet for at der bliver oprettet særskilte afdelinger på plejecentrene, således at de omkring 1/5 af beboerne, der er mentalt friske, kan få lov til at bo med andre mentalt friske og ikke anbringes sammen med svært demente f.eks. Her står vi stadig uden svar fra kommunen på, hvad man vil gøre for at hjælpe disse borgere.

Seniorrådet kommer til at tage formelt afstand fra en række af de barske forslag, som i hidtil uset grad lægger op til at kommunens svageste borgere bliver ramt. Det vil vi gøre i det høringssvar, som Seniorrådet skal give til byrådet vedr. budgettet for de kommende år. Seniorrådet mødes i høringsperioden med både borgmester og med udvalget for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv og vil gøre hvad vi kan, for at kommunens spareplaner ikke skal ramme de svage ældre så hårdt, som der er lagt op til. I forvejen ligger Furesø meget lavt omkring udgifterne pr ældre borger i fht andre kommuner. Vi skal ikke endnu længere ned på listen.

Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?