25. februar 2020
Rensningsanlægget på Marbækvej i Frederikssund blev i 2016 renoveret for 25 millioner kroner. Er pengene spildt, hvis der skal bygges et nyt megaanlæg, der kan behandle spildevand fra 210.000 borgere fra fire nabokommuner, spørger Jørgen Olsen, Skibby.
Rensningsanlægget på Marbækvej i Frederikssund blev i 2016 renoveret for 25 millioner kroner. Er pengene spildt, hvis der skal bygges et nyt megaanlæg, der kan behandle spildevand fra 210.000 borgere fra fire nabokommuner, spørger Jørgen Olsen, Skibby.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fækalier fra 210.000 mennesker hertil?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fækalier fra 210.000 mennesker hertil?
Debat Frederikssund - 22. oktober 2019 kl. 11:42
Af Jørgen Olsen, Irisvej 35, 4050 Skibby:
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Renoveringen af rensningsanlægget på Marbækvej - 25 millioner kroner i 2016 - fremtidssikrede anlægget, det blev et MBNDK renseanlæg. Et af de mest avancerede danske renseanlæg. Super. Anlægget kan behandle spildevand fra op til 43.000 borgere. For tiden tilsluttet cirka 18.000.

Overkapaciteten skyldes, at man regnede med, at Vinge ville huse cirka 20.000 borgere. Rettidig omhu, dog på et for optimistisk grundlag, med tempoet på bosætningen i Vinge in mente. Er pengene spildt, hvis der skal bygges et nyt megaanlæg, der kan behandle spildevand fra 210.000 borgere fra fire nabokommuner?

Det nye kæmpeanlæg skal ifølge info fra de andre kommuner, ikke Frederikssund, (hvorfor denne gedulgthed?) ligge »på en bar mark et sted i Frederikssund«. Borgmesteren udtaler mere specifikt: »Det har været nævnt at placere et nyt renseanlæg lige nord eller syd for tilkørselsvejen til Kronprinsesse Marys Bro ved Frederikssundsvej«.

Et krav, at »kommende superrensningsanlæg skal ligge mindst 300 meter fra nærmeste bolig. Placeringen må ikke komme i konflikt med, at området allerede er udlagt til andre formål«.

Kilometervis af rørledninger skal nedgraves for at føre de enorme mængder spildevand, fækalier fra 210.000 borgere til Frederikssund.

Anlægget på Marbækvej til 3.3000 frederikssundere fylder cirka fire hektar. Vil et megaanlæg til 210.000, da være på mindst 25 hektar? Plus de 300 meter til nærmeste bolig. Megastort. Man må allerede nu kunne sige, hvor der er plads. For skal borgere se frem til mulig ekspropriation, stor usikkerhed om deres boligforhold i mange år fremover for, at vi kan modtage spildevand, fækalier fra andre kommuner? Læg dertil den herskende usikkerhed om grusindvindingsområder i kommunen.

Frederikssund ejer masser af hektar jord i Vinge. Det vil være befriende at kunne nævne, at nu er 25 hektar solgt til renseanlæg. Næppe, for det må ikke »komme i konflikt med at området allerede er udlagt til andre formål.« Hvor så?