26. oktober 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Landsbyerne har brug for politisk medspil

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Landsbyerne har brug for politisk medspil
Debat Frederikssund - 17. september 2021 kl. 11:50
Af Kirsten Weiland, Møllevej 35, Frederikssund og Ole Peltola, Muslingevej 7, Jægerspris, Fjordlandslisten

Frederikssund: »Landsbyerne er levende lokalsamfund med sammenhold og lokale ildsjæle« - sådan beskrives vores landsbyer i kommuneplanen - og der er ikke mindre end 34 af dem!

Og det er bestemt også det billede, der tegner sig i vores samtaler ude i landsbyerne på vores Tour de Frederikssund. Men landsbypolitik kræver handling - ikke kun ord!

Det kræver en kommune som medspiller og et opgør med den ekstreme centralisering, som har kostet landsbysamfundene dyrt.

Den centralistiske tankegang i eksempelvis »Facility Management« og oplæg i budget 2022, hvor man ønsker »ensretning af serviceniveau for alle Facility Managementrelaterede opgaver på tværs af den kommunale bygningsmasse og tilstødende arealer«, er det rene gift for livet i landsbyerne. Den undergraver ideen om at fostre ildsjæle, initiativtagere og iværksættere.

Der er brug for medspil og respekt og ikke benspænd i form af unødvendigt bureaukrati og uforståelige regler.

Borgerne kender deres landsby, ved hvilke behov den har for stadig at udvikle sig som levende bysamfund, har respekt for den omliggende natur og ved, hvilke balancer man skal være opmærksom på, når nye initiativer sættes i gang.

Det kendskab og den viden skal udnyttes langt stærkere. Lad udvikling i landsbyerne ske i et frugtbart møde med borgerne, hvor byrådspolitikerne både i formelle og uformelle sammenhænge diskuterer landsbyudvikling med dem, der kender landsbyen bedst - de folk der bor, virker, driver virksomhed eller foreningsliv i byen.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?