25. november 2020
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Bæredygtighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Bæredygtighed
Debat Frederikssund - 19. november 2020 kl. 13:37
Af Ralph Sonne,Tulipanvej 8, DK 3600 Frederikssund,Forfatter, cand.scient. i biologi, geografi og geologi.

Efter læsning af Inge Messerschmidts artikel "om Tårnet", Viufs "154 nye lejligheder" og Hans Kromanns "Solpaneler" i Lokalavisen 4. november vil det være en undladelsessynd ikke igen at gøre opmærksom på Byrådets og forvaltningens ansvar i disse omfattende byggesager.

På borgermødet blev det både først og sidst slået fast, at råstofgravning skal være bæredygtig. Selv om man ikke var klar i mælet, hvad angår definitionen af dette slagord, stod det dog klart, at man skal efterlade kloden til vore børn, sådan som man selv fik den eller bedre. Ellers er der jo tale om generationstyveri, som stiller vore efterfølgere ringere i deres gøren og laden her på jorden.

Råstofgravning efter sten, sand og ler til byggeri som skal erstatte vort områdes landskabsformer med højdedrag, dale, fladbakker og åse, er ganske enkelt ikke bæredygtigt. Råstofferne er jo eengangs gaver fra naturens hånd (istiden). Og da vort land har så rigeligt med veje, udtjente bygninger og andre kunstige arealer, bør alle råstoffer tilvejebringes ved klogt genbrug af disse, og ikke kun for at konkurrere med nabobyer om at have den højeste bygning. Vigtige formål og det lange sigt skal have højeste prioritet.

Længe inden man fik Marys Bro og desværre måske motorvejen, burde al denne galskab være stoppet. Det er enorme indgreb i naturen. Og uafhængige undersøgelser viste jo, at de slet ikke var nødvendige. Heldigvis kan motorvejen endnu stoppes.

Tilsvarende bør man stoppe alt andet nyt byggeri, indtil man kan skaffe sig sten, sand og ler ved afvikling og genbrug af gammelt byggeri. Og der bør ikke bygges noget som helst, før man sikrer sig, at alle nye bygninger såvel som renovering af gamle tage (selv)forsynes med solpaneler. Bygninger skal jo ofte stå i 100 år. Så de bygninger, man i dag tillader, er forældede fra starten.

De udgør i sig selv en miljøbelastning for de unge.

Om "Tårnet" og meget andet af samme skuffe, herunder lagerbygningen i Vinge, kan man vist kun sige, at de også er dybt forældede fra starten.

Som pensionist forstår man let de unges frustration, når de protesterer mod de mange initiativer og såkaldte fremskridt i "udviklingen".

Mennesket og vort samfund er nødt til at indrette sig efter naturen, hvorfor tror man det omvendte kan lade sig gøre?

Desværre ser det ud til, at denne føljeton fortsætter.

Køber du de fleste julegaver i forbindelse med Black Friday?