20. april 2019
Byrådsmedlem i Frederikssund Jørgen Bech (V) opfordrer diverse folketingsmedlemmer og nye kandidater til at se på problemet med, at Folketingets beredskabsforlig ikke giver tilstrækkelige ressourcer til for eksempel ekstreme tørkesituationer i fremtiden. Foto: Kim Rasmussen
Byrådsmedlem i Frederikssund Jørgen Bech (V) opfordrer diverse folketingsmedlemmer og nye kandidater til at se på problemet med, at Folketingets beredskabsforlig ikke giver tilstrækkelige ressourcer til for eksempel ekstreme tørkesituationer i fremtiden. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Beredskaber må have bedre vilkår

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Beredskaber må have bedre vilkår
Debat Frederikssund - 08. august 2018 kl. 20:01
Af Jørgen Bech, byrådsmedlem for Venstre og formand for Plan- og Miljøudvalget i Frederikssund Kommune:
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I denne hede sommer har vi oplevet en ekstrem tørke. Vores brandberedskab har vist stor effektivitet. Vi skylder dem stor tak for deres indsats. Hvem havde kunne forudse en livsfarlig tørke for blot nogle få måneder siden?

Vi kan ikke forudse, hvad det næste bliver. Det er derfor, det er vigtigt med et beredskab. Det skal være et beredskab med de bedst mulige betingelser blandt andet i form af nødvendigt materiel og mandskab.

Frederikssund Kommune er arealmæssigt den næststørste kommune i Nordsjælland. Det stiller store krav og udfordringer til beredskabets evne til at håndtere flere samtidige hændelser. Der er ikke stort spillerum til fejl.

Jeg var for nyligt inviteret på besøg på et par af vores brandstationer. Det er dejligt at opleve det store engagement og den ansvarlighed, der lægges for dagen hos folkene. Vi bør som borgere huske at påskønne, at størstedelen af vores beredskab hviler på de frivillige deltidsfolk.

Både besøgene og tørken giver mig anledning til at anbefale, at vi igen får set på, om vores beredskab har den nødvendige kapacitet til brandslukning. Hvem ved om vejret næste år eller næste år igen bliver endnu værre? Risikerer vi for eksempel en endnu mere ekstrem tørke, kombineret med kraftige vinde?

Jeg er slet ikke i tvivl om, at vores dygtige beredskab altid vil gøre alt, hvad de kan. Men de skal også have det rigtige materiel og tilstrækkelig bemanding til at kunne løse opgaverne.

Statens opgave er at tildele kommunerne tilstrækkelige ressourcer til at løse opgaven - ikke kun »netop tilstrækkeligt« - men »fuldt tilstrækkeligt«.

I mine øjne er situationen desværre, at folketingets beredskabsforlig ikke giver tilstrækkelige ressourcer til for eksempel ekstreme tørkesituationer. Dermed er kommunerne blevet tvunget til at afsætte penge, som egentlig burde bruges på det trængte velfærdsområde. Den situation er efter min mening ikke holdbar, når alt tyder på, at vejret bliver mere ekstremt i fremtiden.

Derfor opfordrer jeg diverse folketingsmedlemmer og nye kandidater om at tage denne udfordringen op i Folketinget. Beredskabet skal have de rigtige vilkår. Ellers kan det koste liv og værdier.