17. juni 2019
Omkring 300 mennesker var midt i januar samlet i Rådhuskælderen på Fredensborg Rådhus til et møde om seniorbofællesskaber.
Omkring 300 mennesker var midt i januar samlet i Rådhuskælderen på Fredensborg Rådhus til et møde om seniorbofællesskaber.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Seniorbofællesskab - kan boformen stå alene?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Seniorbofællesskab - kan boformen stå alene?
Debat Fredensborg - 04. februar 2019 kl. 10:11
Af Annie Brostrøm, Båstrupvej 321, 3480 Fredensborg
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der er stor mangel på ældreboliger, og mange har behov for bolig i egen bydel. Regeringen kræver samtidig, at boliger skal rives ned.

arrow Læs også: Se skitserne: 80'er kvalitet er fundament for nyt bofællesskab

Hvordan tænkes disse forskellige faktorer med ind i prestige seniorbofællesskaber? Principper som ventelister, visitation og andet som ejendomsfunktionærer, er det forsvundet?

Seniorråd og socialdemokratiet og andre politikere ønsker at støtte seniorbofællesskaber.

Personer over 70 år er »tålte« i det kommende nye seniorbofællesskab. Dog ikke i de nuværende. Gruppen der flytter ind formulerer vedtægter. Intet om hvordan der fremover undgås stop for de 70-årige?

Derfor bør der tages fat om problemet og stilles nye krav til udformningen af vedtægter. Mange i dag bliver 90-100 år, så de yngste på 55-60 år, kan blive boende de næste 40 år. Fællesskabet holdes sammen ved brug af fælleshuset. Og at være der for de der bor i bofællesskabet.

Plads til alle - gælder det for ældre borgere i Fredensborg, er det tom snak?

Det er grundlæggende kommunens opgave at sørge for ældreboliger, hjælp til dem der ikke kan. Sørge for naturlig integration.

Tænkes integrationen ud til og ind i alle boformer? Er ældre over 70 år uden de store pensioner stadig velkomne?

København er målet for alment boligbyggeri 25 % af den samlede boligmasse.

Der er mennesker i vores samfund`, der ikke kan og ikke har råd og er over 70. Tager nogen sig af dem, vil der være boliger nok til dem i fremtiden? De med behov efter dødsfald skilsmisse og sygdom. Er de på forhånd ekskluderet af det »gode selskab«?

Med etiketten »for gammel«, dur ikke, ikke rig nok.

Der er mange der har mindre end 12.000 i hånden. Regn på hvad de har tilbage at leve for når de faste udgifter er betalt. Mange får ikke ældrecheck, og andre tillæg. Der modregnes i folkepensionen. Det er nødvendigt at nogen sørger for at holde huslejerne i ro, også i nyt.

Mindre boliger? Tænk på at denne gruppe bliver op i årene og får brug for hjælpemidler, og et socialt liv, det kræver plads.

Der snakkes meget om at være en del af fællesskabet, men gælder det alle? Den gode model er at blande befolkningsgrupperne. Et samfund skal hænge sammen, og løse de mange fremtidige udfordringer, der allerede er begyndt.