20. november 2019
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nationale tests: Venstre vil beholde en målestok

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nationale tests: Venstre vil beholde en målestok
Debat Fredensborg - 19. juni 2019 kl. 07:52
Af Tinne Borch Jacobsen (V), byrådsmedlem
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

FAA rapporterede forleden fra seneste økonomiudvalgsmøde, at Venstre stemte imod at kommunen søger fritagelse fra de nationale tests som led i frikommuneforsøget (som vi pt ikke kan deltage i da kommunens indbyggertal er under 60.000).

arrow Læs også: Nu skal det være slut med nationale tests

Venstre vil beholde nationale tests i en forbedret version fordi vi har behov for en tværgående målestok for hvordan indsatsen i skolen virker. Det er konstateret at den aktuelle målestok måler skævt, og derfor er den sendt til "reparation". Venstre ønsker selvsagt ikke at anvende et fejlbehæftet måleinstrument, og vi ønsker derfor en forbedret udgave, som måler som den skal på tværs af skoler, distrikter, kommuner og landet.

De samme forskere, der har påvist fejl, vil kunne pege på hvordan de udbedres. I Venstres optik er det imidlertid forfejlet at de nationale tests har fået en så central rolle i vurderingen af den enkelte elev, som det tilsyneladende er tilfældet. Vi ser det mere som et styringsværktøj, hvor man overordnet kan følge om indsatserne på den enkelte skole/kommune har den tilsigtede effekt, eller om andre tiltag og metoder på andre skoler skal undersøges og anvendes. Omvendt skal alle parter bidrage til at afdramatisere betydningen af nationale tests for den enkelte elev, og se dem som »mellemtider« undervejs i skoleforløbet.

En radikal folketingspolitiker, der var imod nationale tests, bemærkede for år tilbage at »Grisen bliver ikke tykkere af at blive vejet«. Sandt nok, men egentlig sagen uvedkommende hvis man interesserer sig for »grisens« udvikling, for så vejer man den engang imellem for at se hvordan det går. Ellers står man - for at komme tilbage fra metaforen - måske ved afgangsprøven og ser, at »grisen« ikke har taget på, men derimod tabt sig. Og så er det for sent.

Så hvis vi skal afskaffe de nationale tests, så må vi opfinde et tilsvarende testinstrument. For vi har brug for at vide hvordan vi bedst anvender ressourcerne.

Radio 24/7 sendte særligt om Fredensborgs beslutning 13/6 i programmet 55 minutter, hvor alle parter (inkl. udvalgsformanden og undertegnede) redegør for vore synspunkter. Lyt gerne.