13. juli 2020
Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Vi må ikke glemme vore »stærke« seniorer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Vi må ikke glemme vore »stærke« seniorer
Debat Fredensborg - 05. maj 2020 kl. 08:22
Af Grethe Troensegaard, Frederikkevej 6, 3050 Humlebæk
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Nu vil nogen nok sige, hvad mener jeg med det? Hertil vil jeg gerne svare, at jeg med stor glæde har konstateret, at de nu bliver muligt for de pårørende at besøge deres kære på plejehjemmene. Det giver både beboerne på plejehjemmene og deres pårørende en større livskvalitet.

Med »stærke« seniorer mener jeg de borgere, der er fra 60 år og opefter, og som klarer sig uden nogen som helst hjælp fra kommunen. De har ikke hjemmehjælp, de har ingen hjælpemidler, de får ikke hjælp til indkøb osv. I mange tilfælde er der tale om ægtefæller, som hjælpes ad i det daglige og som foretrækker at klare sig selv. De bor i deres egen bolig.

Der er imidlertid rigtig mange ældre, der er blevet alene, og for disse gælder det om at holde fast i det sociale nærvær med familie eller naboer. Her er tilbuddene om at kunne spise den varme mad i f.eks. dagcentre eller i caféerne på vore plejecentre af stor vigtighed. Dels får borgeren mulighed for at få en ernæringsrigtig kost (som er vanskelig at administrere, når man kun er én), dels træffer man andre, som har samme behov.

Her kommer den slemme COVID-19 ind i billedet som en grim joker. Siden samfundet blev lukket ned i marts - for mere end 7 uger siden - har tilbuddet til de udeboende, stærke pensionister været ikke-eksisterende.

Jeg vil derfor stille det meget direkte spørgsmål: har Fredensborg Kommune en plan, der kan sættes i stedet, således at der - indtil COVID-19 ikke længere er et problem - kan gives et tilbud til de stærke pensionister? Det er jo en kendt sag, at f.eks. restauranter og caféer i stort antal tilbyder take-away , hvor kunderne kan hente bestilt mad ved »bagdøren« og selv færdiggøre maden hjemme. Hvorfor har kommunen ikke et tilsvarende tilbud? I dag er f.eks. dagcentre og caféerne i plejecentrene lukket, så her kan man ikke hente hjælp.

Lad dette være en opfordring til Fredensborg Kommune: lad ikke »de stærke seniorer« i stikken - de risikerer at blive til »svage ældre«. Deres livskvalitet kan falde, og de kan i så fald få brug for hjemmehjælp, madlevering og de andre tilbud, som man kan blive visiteret til. At det bliver langt dyrere for kommunen , er vist evident.

Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?