25. januar 2021
Ulla Hardy-Hansen (K). Arkivfoto.
Ulla Hardy-Hansen (K). Arkivfoto.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Arkitekturens besynderlige vildskud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Arkitekturens besynderlige vildskud
Debat Fredensborg - 01. december 2020 kl. 06:15
Af Ulla Hardy-Hansen (K), formand for Kulturudvalget

Vores kommune er i besiddelse af en politisk vedtaget arkitekturpolitik. Dokumentet er åbenbart blevet forlagt. Der har i hvert fald ikke været bladret meget i det i forbindelse med planlægningen af det påtænkte byggeprojekt ved Kongeparken - den nære fortids mere jordnære Ulriksdal - der nu er ved at snige sig foruroligende tæt på "hoveddøren" til Fredensborg slot uden at tage de behørige arkitektoniske eller kulturhistoriske hensyn til den følsomme placering.

Jeg kan i øvrigt godt forstå, hvis borgere, der søger efter vores "Arkitekturpolitik" på kommunens hjemmeside, kan komme i tvivl , om der i det hele taget findes en sådan. Siden svarer nemlig digitalt kækt : "Ups, siden kan ikke findes" Så det er måske noget, vi bare har drømt. Vores arkitekturpolitik er tydeligvis blevet væk og i mere end én forstand usynlig - ikke til at finde. Eller blev den aldrig færdigbehandlet ?

Det fravær af forankring forudså jeg allerede for 4 år siden ved Byrådets behandling af politikken. Mit forslag, om at Kulturudvalget kunne forestå udmøntningen af de mange fine intentioner vandt ikke genklang. Udvalget kunne have medvirket i planlægningsfasen - ikke som enerådende, men som partner med bidrag af arkitektonisk og kulturel karakter.

Det nedslående resultat af den lange proces Kongeparken kunne måske være undgået, hvis alle parter..... bygherre, Plan-Miljø-Klimaudvalg, Kulturudvalg og Forvaltning havde haft mulighed for en løbende udveksling af relevante synspunkter undervejs.

Kulturudvalget har i sagens natur tæt kontakt med engagerede borgere, kulturelle institutioner, som museer og arkiver samt, ikke uinteressant i denne situation , Slots- og Kulturstyrelsen. Alle bidrager løbende med lokalhistoriske og æstetiske overvejelser, der kunne have forhindret dette vildskud af en lokalplan - og spild af alle parters kræfter, tid og økonomi.

Det burde være muligt at forhindre den accelererende destruktion af vores arkitektoniske arvegods, der foregår i den voldsomme væksts fodspor!

Aftalepartier holder fast i, at biler skal kunne konfiskeres ved farlig kørsel - uanset om føreren ejer bilen. Er det en god idé?