11. maj 2021
Grethe Troensegaard. Arkivfoto.
Grethe Troensegaard. Arkivfoto.
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Age before beauty

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Age before beauty
Debat Fredensborg - 26. april 2021 kl. 06:56
Af Grethe Troensegaard, medlem af Fredensborg Seniorråd

Age before beauty (alder før skønhed). Disse ord falder mig ind, når jeg læser kommunens nyeste publikation, der blev offentliggjort fredag på budgetseminaret "Mulighed for senioregnede boliger og seniorbofællesskaber i Fredensborg Kommune.

Det skrives i publikationen: "Behovet for senioregnede boliger er øget, idet andelen af ældre i vores samfund er stigende. Samtidig ønsker flere at prioritere tid til andre aktiviteter end at holde hus og have. Særligt interessen for at flytte i seniorbofællesskaber er steget markant gennem de seneste år."

Det fik byrådet i budgetforliget 2021-2024 til at beslutte, at byrådet i 1. kvartal 2021 i samspil med relevante parter ville fremlægge en oversigt over egnede arealer ....... Seniorrådet må desværre notere sig, at vi ikke er blevet betragtet som "en relevant part", hvilket er i modstrid med loven, der foreskriver, at Seniorrådet skal høres om alle sager, der vedrører de ældre.

Når man forsøger at dykke ned i tallene, er det bemærkelsesværdigt, at det skorter på nyheder (eller måske nytænkning). I oversigten planlægges der f.eks. 200 etageboliger i Humlebæk Bymidte. Når man betænker, at det i dag er umuligt at sælge biblioteket (som ville egne sig glimrende til et seniorbofællesskab, når daginstitutionerne blev inkluderet i udbuddet) er det endog meget svært at forestille sig, at der i Humlebæks mest bynære område kan bygges 200 boliger, men det håber vi, at nogen kan orientere os om.

Når jeg i overskriften taler om Age before Beauty, er årsagen den helt nærliggende, at jeg som medlem af Seniorrådet naturligvis foretrækker denne prioritering. Her savner jeg, at nogen tør tænke den tanke, at Bannebjerggård ville være særdeles velegnet til såvel ældreboliger som senioregnede boliger og seniorbofællesskaber. Det ville muliggøre, at ældre, der er træt af at passe hus og have og gerne vil flytte til noget mindre, og som samtidig søger et fællesskab, kunne sælge deres store parcelhus til en børnefamilie. Er det ikke dét, kommunen reelt ønsker?

Derfor mangler jeg også en nytænkning: hvad kan vi tilbyde børneinstitutionerne, således at arealet kan blive til salg ?

Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?