2. marts 2021
Området omkring Esrum Sø er mere end blot summen af de forskellige matrikler. Landskabet er i sin helhed ualmindeligt smukt og storslået, kulturhistorien er rig og nærværende, og naturen i tilknytning til Esrum Sø er værdifuld og værd at beskytte.                    Foto: John Kanstrup
gallery icon

Se billedserie

Området omkring Esrum Sø er mere end blot summen af de forskellige matrikler. Landskabet er i sin helhed ualmindeligt smukt og storslået, kulturhistorien er rig og nærværende, og naturen i tilknytning til Esrum Sø er værdifuld og værd at beskytte. Foto: John Kanstrup
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bedre beskyttelse og adgang til Esrum Søs omgivelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bedre beskyttelse og adgang til Esrum Søs omgivelser
Debat Fredensborg - 23. februar 2021 kl. 06:42
Af Af Jens Søndergaard Formand i Danmarks Naturfredningsforening Fredensborg

Vi venter i Danmarks Naturfredningsforening med længsel på forårets komme. Vi venter dog også på en afgørelse fra Fredningsnævnet om, hvorvidt fredningsforslaget for Esrum Søs omgivelser vedtages. I DN er vi ikke i tvivl: Fredningen bør gennemføres til glæde og gavn for den brede offentlighed - og for vores børn og børnebørns skyld.

Området omkring Esrum Sø er mere end blot summen af de forskellige matrikler. Landskabet er i sin helhed ualmindeligt smukt og storslået, kulturhistorien er rig og nærværende, og naturen i tilknytning til Esrum Sø er værdifuld og værd at beskytte. Området har en væsentlig samfundsværdi og fortjener den bedste beskyttelse, vi har - nemlig en fredning.

En fredning er det eneste redskab, der forsvarligt kan sikre områdets mange forskellige værdier og friholde det for kortsigtede kommercielle interesser og politiske strømninger.

Fornuftig balance
Men skal vi så frede hele landskabet og forsøge at friholde det for mennesker? Det mener vi i DN ville være en skam. Vi skal derimod finde en fornuftig balance, som giver mulighed for både benyttelse og beskyttelse. Derfor foreslår vi, at der etableres en sti, der, tilpasset landskabet og naturforholdene, giver offentligheden bedre muligheder for naturoplevelser, afstressende gåture og mulighed for at opleve landskabet omkring Danmarks næststørste sø.

Området er jo netop et kulturlandskab, hvor menneskets aktiviteter gennem århundreder har været med til at skabe og definere landskabet. For eksempel har Esrum Kloster, som en af Nordsjællands største jordbesiddere, ejet og drevet landbrug og mølledrift i tilknytning til søen. Kongehuset har også været, og er fortsat, tydeligt tilstede i området. Fredningen vil beskytte disse kulturhistoriske spor, så de ikke udviskes eller helt forsvinder. Eksempelvis beskyttes udsigten mellem Fredensborg Slot og Esrum Sø, ligesom dalstrøjet mellem Esrum Kloster og -Sø får den bedst mulige naturbeskyttelse og den landskabelige sammenhæng bevares.

Et langt forløb
Fredningsforløbet har varet snart to år. Et langt forløb, hvor alle parter har haft mulighed for at blive hørt og give sin mening til kende over for Fredningsnævnet. I DN håber vi nu, at nævnet vil yde forslaget fremme og dermed give området den velfortjente beskyttelse. Samtidig håber vi, at nævnet vedtager stiforslaget, så områdets herligheder kan bliver mere tilgængelige og kan opleves af alle.

Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?