9. maj 2021
Både lokalpolitikerne og forvaltningen i Faxe Kommune har stillet spørgsmål til, hvilke konsekvenser det får for Faxe Bugt, hvis rensevandet fra Baltic Pipe hældes ud i bugten. Foto: Cecilie Hänsch
gallery icon

Se billedserie

Både lokalpolitikerne og forvaltningen i Faxe Kommune har stillet spørgsmål til, hvilke konsekvenser det får for Faxe Bugt, hvis rensevandet fra Baltic Pipe hældes ud i bugten. Foto: Cecilie Hänsch
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Trykprøvevand fra Baltic Pipe påvirker ikke havmiljøet i Faxe Bugt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Trykprøvevand fra Baltic Pipe påvirker ikke havmiljøet i Faxe Bugt
Opdateret 23. april 2021 kl. 11:24
Debat Faxe - 22. april 2021 kl. 15:44
Af Søren Juul Larsen, hovedprojektleder på Baltic Pipe i Energinet

Finn Hansen (S) og Christina Birkemose (S) fra teknik- og miljøudvalget i Faxe Kommune skriver den 17. april om deres bekymring for miljøet i forbindelse med udledning af trykprøvevand fra Baltic Pipe i Faxe Bugt.

Vi er i Energinet meget optagede af at minimere miljøpåvirkningen af vores anlægsarbejde. Det har vi blandt andet gjort gennem en grundig miljøvurdering af Baltic Pipe, som har resulteret i, at projektet er blevet godkendt af Miljøstyrelsen.

Når Baltic Pipe er bygget færdig de 70 kilometer tværs over Sjælland, skal rørledningen trykprøves, for at sikre at den er tæt og klar til at blive taget i brug. Det sker i sektioner af røret på omkring 11 kilometer længde, som renses og derefter fyldes med rent ferskvand og sættes under tryk. Herefter pumpes vandet videre til næste sektion, indtil hele rørledningen er testet.

Rørsektionerne på 18 meter er dækket indvendigt med en overfladebehandling, undtaget et lille stykke i hver ende, hvor de er svejset sammen med hinanden. Under trykprøvningen, som varer cirka 20 dage for hver sektion, vil svejsningen ruste en lille smule. Det betyder, at en lille del af de metaller, stålrøret består af, vil blive opløst i vandet. Det løser vi ved at filtrere vandet, inden det skal udledes. Herefter vil der være meget små rester af rust fra stålrøret i vandet.

Vi har ansøgt Miljøstyrelsen og Faxe Kommune om tilladelse til at udlede vandet fra trykprøvningen i Faxe Kommune. Det drejer sig om 9.000 kubikmeter vand - det svarer til knap fire olympiske svømmebassiner. Mængden gør, at det er smartest at udlede vandet i bugten fremfor på landjorden.

Selv hvis filteret ikke skulle virke, vil udledningen af rust fra gasrøret stadig være under grænseværdierne for udledning af f.eks. kobber, når vi blander vandet i forbindelse med udledningen. I værste fald vil den samlede udledning fra de 70 kilometer rørledning være på 48 gram kobber. Det svarer til den mængde kobber, der må frigives fra én fritidsbåd på 7,5 meter, der er bundmalet med kobberholdig bundmaling. Det vil sige en meget lille mængde, som ikke vil have nogen effekt på vandmiljøet i Faxe Bugt.

Derudover er det ferskvand som udledes, der ikke tilføjer næring eller bakterier til havmiljøet eller mindsker iltindholdet. Vandet pumpes ud langt fra kysten, og vil ikke påvirke vandkvalitet i Faxe Bugt.

Miljøstyrelsen har lavet en såkaldt screening af vores ansøgning og godkendt den, hvorefter Faxe Kommune skal tage stilling til den. Det er vigtigt for os, at Faxe Kommune og medlemmerne af miljø- og teknikudvalget er trygge ved at behandle vores ansøgning, og vi ser frem til at fortsætte dialogen.

Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?