22. september 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Socialdemokratiet siger nej til skattenedsættelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Socialdemokratiet siger nej til skattenedsættelse
Debat Faxe - 16. september 2020 kl. 09:48
Af Per Thomsen (S) og Anne Camilla Meyer (S) Medlemmer af økonomiudvalget i Faxe Kommune
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det lille borgerlige flertal i byrådet siger, at de har indgået et budgetforlig. Partierne er gået ud med konkrete prioriterede emner, men selve budgettet er endnu ikke tilgængeligt i skrivende stund, tirsdag aften. I hvert fald har vi ved forespørgsel ikke kunne få fremsendt det såkaldt indgåede budget. Hvordan kan flertalsgruppen sige, at de har indgået budgetforlig, når de endnu ikke kan fremvise et sådan?

Vi socialdemokrater blev smidt ud af forhandlingerne, da vi ikke ville være med til at aftale Gisselfeldvejs forlængelse. Flertalsgruppen har uden borgerinddragelse bundet sig til at anlægge en ny meget dyr ringvej - lige meget hvad. Er det en retfærdig proces?

Efter vores exit fra forhandlingerne kan vi konstatere, at Venstre, Dansk Folkeparti, Lokallisten, Liberal Alliance med Det Konservative Folkeparti er blevet enige om, at kommuneskatten sænkes fra 26 til 25,8 procent i 2021.

Skattenedsættelse er et punkt, som vi aldrig nåede at være med til at drøfte, inden vi blev smidt ud af forhandlingerne. At sænke skatten er et tiltag vi anser som uansvarligt på et tidspunkt, hvor vi på ingen måde har fået rettet op på kommunens manglende evne til at styre økonomien. Vi kan ikke stå bag, at dræne kommunekassen for skatteindtægter på 12 millioner kroner.

I avisen kan vi læse, at borgmester Ole Vive negligerer betydningen af skattesænkningen, da nedsættelsen formodentlig kun vil koste kommunekassen 1,22 millioner kroner som følge af statens kompensation.

Vi må dog påpege, at kompensation kun gives i en kort overgangsperiode, hvorefter kommunen selv skal finansiere nedsættelsen krone for krone. Borgmesteren er ude i gætterier - eftersom kommunerne på nuværende tidspunkt har ansøgt om langt mere, end der kan uddeles. Dermed er det stærkt usikkert, hvor meget tilskud Faxe Kommune får af staten.

For at rette op på en vaklende økonomi vedtog flertalsgruppen, så sent som i foråret, at gennemføre en række velfærdsforringende besparelser for mange millioner. Som socialdemokrater kan vi her få måneder efter ikke støtte en skattesænkning. Vi skal have råd til såvel velfærd som vigtige anlægsopgaver som fx ny svømmehal og daginstitution.

Og skulle der fortsat være et økonomisk råderum, så ønsker vi at afvikle kommunens feriepengeforpligtelse - det er der langt mere fornuft i, end at sænke skatten med 0,2 procentpoint.

Har debatten om sexisme taget overhånd?