14. juli 2020
Der må udvises politisk vilje til grøn omstilling, skriver Faxe Fjernvarmeselskabs formand Mogens C. Pedersen. Foto: Eddie van Lüthje
Der må udvises politisk vilje til grøn omstilling, skriver Faxe Fjernvarmeselskabs formand Mogens C. Pedersen. Foto: Eddie van Lüthje
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Skifte fra gas til grøn varme må opgives

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skifte fra gas til grøn varme må opgives
Opdateret 08. januar 2020 kl. 13:54
Debat Faxe - 08. januar 2020 kl. 13:51
Af Mogens C. Pedersen Formand for Faxe Fjernvarmeselskab Vibevej 1, Faxe
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Konverteringsprojektet for fjernvarme på Præstøvej 69 må opgives.

Efter tre gennemregnede projektforslag, hvor naturgasselskabet fandt tekniske spidsfindigheder i de samfundsøkonomiske beregningsforudsætninger, som gav en fordel til naturgasselskabet, finder Faxe Fjernvarmes bestyrelse det ikke rimeligt at fortsætte kampen med naturgasselskabet.

Projektforslaget tilbagetrækkes fra myndighedsbehandling og opgives.

Ejendommen ligger i »vedtaget gasforsyningsområde«, men er frakoblet gasforsyningen og ejeren Rosenkilde har betalt for frakoblingen. Ejeren ønsker ikke at anvende gasforsyning.

Ejendommen ligger kun 175 meter fra fjernvarmeforsyningens ledningsnet. Konsekvenserne ved at der ikke etableres fjernvarmeforsyning til ejendommen Præstøvej 69 er:

- at der mistes en CO2-reduktion på 25 ton årligt.

- at Rosenkilde går glip af en årlig besparelse ved fjernvarmeforsyning på 36.000 kroner.

- at Faxe Fjernvarme indstiller yderligere initiativer for »grøn omstilling«, så længe der ikke er politisk vilje til at gøre som man politisk siger, nemlig udfasning af fossile brændsler og nedbringelse af CO2 udledning.

Der er sammenhængende boligområder i vedtaget gasforsyningsområde med over 500 boligenheder stødende op til Faxe Fjernvarmes forsyningsområde. Boligerne i disse områder opvarmes med olie, naturgas, el eller brænde.

De gældende forudsætninger for beregning af samfundsøkonomi skal ændres, før det bliver muligt at gennemføre grøn omstilling ved at konvertere nuværende naturgasbrugere til miljøvenlig fjernvarme. Der må udvises politisk vilje til grøn omstilling.

Faxe Fjernvarme benytter 73 procent flis fra skovene i vores umiddelbare nærhed, 25 procent overskudsvarme fra Faxe Kalks ovn og to procent naturgas. Lige nu undersøger vi muligheden for spildvarme fra rensningsanlægget i Hovby.

Faxe Fjernvarmeselskab er den syvende billigste fjernvarmeleverandør på Sjælland, Lolland-Falster, Møn og Bornholm med en pris på 11.961 kroner årligt for et standardhus på 130 kvadratmeter, der forbruger på 18,1 megawatt-timer varme.

Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?