12. august 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Faxe Kommunes unikke natur er truet af grøn energi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Faxe Kommunes unikke natur er truet af grøn energi
Debat Faxe - 05. marts 2020 kl. 10:27
Af Jens Hansen Snedkærgaard, Dalby Mark Store Rodegaard, Rode
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Tyskland er langt fremme med grøn energi, også solceller, men der bruges næsten ingen landbrugsjord til formålet. Det er f.eks. på bygninger, nedlagte militæranlæg, forurenede jorde og andre marginaljorde.

Der er jo ikke sund fornuft i at tage produktiv landbrugsjord ud til solcelleparker og samtidig ødelægge smuk natur, som det nu kan blive tilfældet i Faxe Kommune.

Jeg mødte en mand den anden dag, og vi kom til at snakke om den varme kartoffel her i området, solcelleparken på Margueritruten på Egedevej mellem Faxe og Rønnede og også mod Atterup, i alt 183 hektar, ejet af Lystrup og Jomfruens Egede godser.

Han havde boet i Køge i mange år og kørte ture hernede netop på grund af vores unikke natur.

Selv er jeg barnefødt på den fede, stevnske muld ved Lyderslev og flyttede hertil i 1996, fordi min far og jeg havde købt jord hernede.

Det første år erfarede jeg, at her ikke var fed muld, men sandblandet lerjord. Efter nogle år fandt jeg dog ud af, at jeg var landet i et rent naturparadis.

Vi har plantet læbælter, lidt skovrejsning og beplantet rundt om remiser, og det har virkelig gavnet dyrelivet og også jagten endnu mere.

Desuden er jorden hernede lidt billigere, og pointen er, at det alt i alt ikke er så tosset en forretning.

For Lystrup og Jomfruens Egede godser, der har alle stordriftsfordelene, veluddannede folk inklusive greven selv og en meget moderne maskinpark, kan det ikke gøres mere rationelt og miljørigtigt på alle parametre i traditionelt landbrug.

Sidste år læste jeg, at man spår om mangel på hvede, og vi bliver jo ikke færre mennesker, så der er ikke megen logik i at inddrage veldrevet landbrugsjord til solcelleparker, hvis konsekvensen kan blive, at vores fødevarer skal dyrkes andre steder, hvor det belaster miljø og klima meget mere.

Derfor opfordrer jeg folk til at komme til borgermødet den 18. marts klokken 18.30 til 20 i aulaen på Bavneskolen, Bavnestræde 36, Dalby, 4690 Haslev.

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?