25. februar 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Skolebyen i det grønne lukker og slukker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Skolebyen i det grønne lukker og slukker
Opdateret 04. november 2019 kl. 16:18
Debat Faxe - 04. november 2019 kl. 15:26
Af Henrik Pommergaard Hansen Nielstrupvej 34, Nielstrup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Debat
Det er med stort vemod, at vi konstaterer, at håndværkerhøjskolen tid som skole ser ud til at være slut.

Det er os borgere komplet uforståeligt, at der ikke fra kommunens side bliver bakket op om disse institutioner og fyrtårne i vores byer i Faxe Kommune.

Sagen kort: Det er på tale at bygge 130 boliger i parken og i selve bygningerne på Håndværkerhøjskolen. Derved forsvinder endnu et vartegn for skolebyen i det grønne.

Nu risikerer man, for hurtig vindings skyld, at der bygges socialt boligbyggeri, med hvad der deraf følger - gad vide hvad naboerne, og beboerne på vejene ned mod Haslev/bymidten siger til det?

Der er i skolens manifest en passus om, at der skal forblive skole på grunden.

Skolen blev »skænket« til Haslev for mange år siden af en række fremadskuende mennesker, og det kendetegner hele Skolegade med de fine gamle skoler, og al den aktivitet der har været.

Desværre har vores folkevalgte/de offentlige institutioner (blandt andre EUC) ikke passet særligt godt på disse, og har ikke sørget for at der skete en vækst og nytænkning.

Man har i stedet valgt den nemme løsning, at lukke disse institutioner, og man lader så i dette tilfælde pengestærke aktører komme til fadet, på os borgere i kommunens »regning« - det er i hvert fald den følelse man får, når man ser hvordan tingene »lukker om ørerne på os«.

Der er to scenarier som jeg ser det:

1) Man kunne fra kommunens side økonomisk hjælpe de virksomme kræfter (William Markussen m.fl.), der kæmper for skolens videreførsel som efterskole, men mangler 15 millioner kroner for at det kan lade sig gøre.

Det ville give måske 15-20 nye arbejdspladser på skolen, og en masse afledt handel fra næsten voksne elever.

Det trænger Haslevs bymidte og de små butikker i den grad til. Og samtidig bevarer man en dynamik i Haslev, så mange flere har lyst til at flytte til, når tilbuddene er her.

Hvorfor ikke bruge det gode ry byen trods alt stadigvæk har?

At sige at »man i kommunen ikke har tradition for at støtte sådanne projekter« er noget sludder - det må da vurderes fra sag til sag.

2) De 15 millioner skal kommunen alligevel finde når der skal laves ny infrastruktur ned over »præsteengen«, for at kunne klare de trafikale forhold, det kan Skolegade jo ikke holde til.

Jeg tænker også, der er mange, der er glade for det rekreative område med fårene. Hvorfor skal det spoleres/skæmmes af nye veje igennem mose/engområdet?

Herudover kan der komme en masse afledte udgifter og problemer, hvis det bliver socialt boligbyggeri, det ender op med.

(Forkortet af redaktionen)