21. september 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Merforbruget kom som et chok

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Merforbruget kom som et chok
Debat Faxe - 22. maj 2020 kl. 10:50
Af Dorthe Adelsbech Ildervej 8, Haslev Medlem af Faxe Byråd for Venstre og formand for senior- og sundhedsudvalget (på orlov)
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kære Pia Paaske (FOA) og Lene Hansen (FOA),

Efter at have læst jeres udtalelser i Dagbladet, Haslev-Faxe Posten og på Facebook efter seneste byrådsmøde, så føler jeg behov for at kommentere.

Jeg deler til fulde jeres bekymring for vores ældre og plejepersonalet i Faxe kommune. Faxe kommunes overraskende merforbrug på 40 mio. kr. i 2020 kom som et chok og var ligeså uventet for mig, som jeg kan læse det var for jer.

I senior og sundhedsudvalget havde vi en bunden opgave: at finde tilpasninger i budgettet her og nu for 5,1 mio. kr. som følge af et samlet merforbrug på 40 mio. kr.

Ikke en nem opgave, og vi måtte også anmode administrationen om at komme med flere alternative forslag til de justeringer af budgettet, de oprindeligt havde fremlagt.

Faxe Kommune var i 2020 tildelt en ekstraordinær pulje fra staten på 3,1 mio. kr., som oprindeligt var tiltænkt til at ansætte en ekstra medarbejder på samtlige af vores plejecentre. Ved ikke at lave den påtænkte ekstra ansættelse og i stedet inddrage puljemidlerne i budgetjusteringen, undgår vi at skulle sige farvel til eksisterende personale på vore plejecentre. Alternativet havde været at gennemføre nyansættelserne og i stedet afskedige eksisterende personale, hvilket jeg faktisk tror både FOA, personalet og de ældre havde haft svært ved at se fornuften i.

I stedet for den nuværende justering af budgettet, så var der også mulighed for at gennemføre reelle besparelser, som dermed ikke kun gjaldt år 2020, men også i årene fremover, bl.a.:

Nedlæggelse af klippekortordning til borgere i eget hjem eller reduktion på 2 minutter pr. time på samtlige plejepakker på plejecentrene samt 2 minutter pr. visiterede time i hjemmeplejen.

Mig bekendt er det rigtig svært at få budgetposter tilbage på budgettet, når de først er sparet væk, hvorfor jeg personligt foretrak en model der forventeligt kun rammer i år.

Jeg havde gerne hørt fra FOA undervejs i processen. I var orienteret og havde mulighed for at følge vores møder - både i Senior- og sundhedsudvalget samt Økonomiudvalget.

Vi har tidligere haft gode dialoger om ældreområdet, så det havde været interessant at høre hvor i synes eventuelle justeringer eller besparelser bedre kunne findes. Desværre hørte vi ikke fra jer inden beslutningerne var truffet i udvalget.

Vi havde helst set det ikke var nødvendigt at skulle gennemføre disse ekstraordinære tiltag som følge af et merforbrug på 40 mio. kr., men vi kan nu engang ikke bruge pengene mere end en gang. Så skulle vi i stedet have taget flere penge fra skolerne, vuggestuerne, dagplejerne eller de socialt udsatte?

Det havde været klædeligt om FOA havde taget aktiv del i stedet for først at kommentere på bagkant.

(Forkortet af redaktionen)

Har debatten om sexisme taget overhånd?