26. oktober 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Ældrerådets problematik er generel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Ældrerådets problematik er generel
Opdateret 07. september 2021 kl. 12:18
Debat Faxe - 06. september 2021 kl. 09:30
Af Bjarne Hilmersson Strandmældevej 2, Strøby Egede

Staten betaler et stort millionbeløb i bloktilskud til kommunerne, der efterfølgende giver et budget til kommunens ældreråd.

Ældrerådene er bestemt ved lov, og kan ikke nedlægges uden en lovgivning.

Til trods for de 98 i befolkningen næsten ukendte ældreråd alle er medlem af Danske Ældreråd, har de ikke et fælles mål, at arbejde hen imod.

Set i lyset af at der ikke er den store forskel på at være gammel i Faxe, Stevns, Aarhus eller Odense findes der ikke en manual, der samler ældrerådene i en fælles indsats, for ens problemstillinger.

En samlet ældrepolitik.Det betyder, at de fleste ældreråd ingen ældrepolitik har. Til trods for at deres opgave er, at rådgive kommunalpolitikerne i ældrepolitiske spørgsmål.

Ældrerådene taler i stedet om værdigrundlag, for derved undgår man at have klare ældrepolitiske holdninger overfor politikerne. Det kan medføre høringssvar, der ofte skrives af enkeltpersoner, eller få af medlemmerne.

Det hedder sig, at alle medlemmer skal godkende disse. Dette resulterer ofte i, at ældrerådets medlemmer gør sig selv til små sagsbehandlere. Og det er spild af tid både for ældrerådet og politikerne, som derfor næppe tager høringssvarene særligt seriøst. Hvis de overhovedet læser disse.

Ældreråd består ofte af ni til femten medlemmer. Et råd i hver kommune.

Det kan være svært at få nye kandidater til at stille op til ældrerådsvalg, selv i de store byer. Og nærmest umuligt i de mindre byer.

Derfor giver artiklen i avisen 1. september med Ældrerådets formand Kaj Christensen fra Faxe mening.

Der fortælles, at hvis ikke det var for gentagelser på gentagelser af medlemmer i ældrerådet, så kunne det ikke lykkes at samle et ældreråd.

Der vil blot blive gentagelser af svar til de spørgsmål der bliver stillet.

Selv har jeg lige deltaget i et møde om orientering om valg til ældrerådet i Stevns Kommune.

Vi var tre ældre fremmødte.
Problematikken bør Faxe Ældreråd fremlægge på den kommende konference i Nyborg med Danske Ældreråd.

Måske med at forklare, at ældrerådene er folkevalgte og bør optræde som sådan. Hvor kun klare ældrepolitiske holdninger kan påvirke politikerne til at prioritere ældreområdet med den respekt, de svage ældre medborgere har krav på i et moderne velfærdssamfund.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?