24. februar 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Byggeaffald og dårlig håndtering i Faxe Kommune

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Byggeaffald og dårlig håndtering i Faxe Kommune
Debat Faxe - 19. januar 2020 kl. 11:56
Af Henrik Pommergaard Hansen Nielstrupvej 34, Nielstrup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Er loven lige for alle - og i så fald, hvor er konsekvensen kære Faxe Kommune?

Der er blevet tilkørt mange tusinde tons jord med byggeaffald i til Faxe Kommune fra 2013 til 2018, og med kommunens politikeres og forvaltnings viden herom, uden at der er blevet grebet rettidigt ind.

Den sag jeg henviser til er skønnet 100.000 tons byjord med byggeaffald i på vores mose og engområder imellem Gisselfeld og Rønnede ved Slettehavegård.

Det er sårbar natur og derfor reagerede vi naboer, da kommunen ikke greb ind. På trods af snart tre års henvendelser, har kommunen vendt det blinde øje til, og kun gjort det absolut mest nødvendige. Der skulle være søgt landzonetilladelse og §19 omkring håndtering af muligt forurenet jord. Dette er ikke sket.

Efter snart tre års pres, har kommunen indvilliget i at udføre 11 jordanalyser på grunden. Der blev fundet byggeaffald i samtlige 11 boringer, heraf fem-seks med asfalt og plastik og andet problematisk byggeaffald. Dette stemmer meget godt overens med hvad vi borgere observerede.

Heldigvis var der ingen kemisk forurening, idet Nielstrup Vandværk har vandindvinding i området under markerne, så det er vi glade for. Vi er mindre glade for at kommunen giver lodsejeren Gisselfeld lov til at lade jorden ligge urenset hen.

Kommunen anser det som en bagatel, men hvis man proportionelt ganger op med de prøver der blev fundet affald i, svarer det skønnet til 50-60.000 tons jord med affald i - det er mere end en bagatel, og det burde oprenses på stedet, som der findes maskineri til. Vi har då- og råvildt i området, og masser af fugle - ingen af disse kan tåle dette affald.

Bag gården ligger der asbestplader og stikker op af jorden, men kommunen vil intet gøre. Jeg tænker om den lille parcelist Olsen ville få samme behandling - jeg tror det næppe. Men loven må da være ens for os alle?

Vi har skrevet mere end hundrede sider mails, mødt op til byrådsmøder og fremlagt vores sag, været til møde på kommunen, hvor man indrømmer at der skulle have været søgt tilladelse, men lige meget hjælper det. Der er ingen konsekvens.

Der er nu pga. denne sag, lavet retningslinjer i Faxe Kommune, der understøtter den normale lovgivning. Dvs. Faxe Kommune og forvaltning er klar over reglerne, men har i disse og forrige tilfælde ikke villet følge dem. Det er for os borgere meget besynderligt.

Det er derfor med stor ærgrelse vi ser, at dem der er betalt, og dem der er valgt af folk i Faxe Kommune til at passe på vores fælles værdier, er så ligeglade med deres ansvar.

Og så klinger det lidt hult at se hvordan Gisselfeld sammen med TV2 laver »plant et træ« ved Skovtårnet, og så mindre end én kilometer derfra, foregår noget sådant miljøsvineri i vores nærområde.