12. maj 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Plads til både respekt og aktivitet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Plads til både respekt og aktivitet
Debat Egedal - 03. maj 2021 kl. 09:24
Af Birgit HalvorsenKornvænget 223660 Stenløse

En dejlig forårsaften 45 år siden kørte jeg og min lille familie ud ad Frederikssundsvejen. Målet var et hus, vi havde set samme dag i avisen.

Vel ude af København blev trafikken roligere, og vi nød det smukke landskab med marker, grønne områder og udsigt til fri natur, der åbenbaredes, efterhånden som vi nærmede os målet: Vores kommende hus!

Vi drejede om hjørnet til Byvejen i Stenløse. En rar lille købmandsforretning i en gammel smuk købmandsgård. Byens Port.

Byvejen med kønne villaer indkransede af flot beplantning, kirken længere fremme. Alt var smukt og velholdt.

Så omkring endnu et hjørne, op ad Kornvænget, forbi en branddam og et grønt moseområde. Velholdte huse. Oppe på toppen af bakken fandt vi vores hus. Vores bopæl gennem snart 50 år.

Igennem årene undrede jeg mig over, at de små butikker i byen forsvandt et efter et. Målsætningen var den, at Stenløse blev et centrum for den omkringliggende handel, at man ikke behøvede at begive sig langt væk til Roskilde eller Frederikssund for at klare sine indkøb. Det kommende Egedal Center tog form og er i dag et velbesøgt og hyggeligt center for de omkringboende.

Men jeg savnede den gamle landsby, som var forsvundet. Møllen var for længst gået op i flammer, biografen nedbrændte, Enkesædet blev lykkeligvis fredet. Men vores smukke gamle kirke, som stod som et vartegn viden om, er nu nærmest overtrumfet af høje etagehuse.

Ja, nu forlyder det, at købmandsgården skal nedrives og erstattes af endnu et etagebyggeri, ovenikøbet med altaner med udsigt til folks villahaver!

Lad dog den gamle agtværdige købmandsgård blive stående som et stolt og stateligt symbol og vartegn for vor by. Nemlig, at der er grobund for handel og aktivitet samt respekt for vor fortid!

Det må da også være muligt, at Stenløse Købmandsgård får lov til at blive som den er, nu indrettet til lejlighedsbyggeri , i lighed med Ganløse og Søsum. Købmandsgården blev faktisk belønnet med en arkitektonisk pris for den nænsomme restaurering af bygningen, som blev forestået af Dansk Kvalitetsbyg.

Lad os håbe, at borgmester Karsten Søndergaards udmelding i Lokalavisen d. 10/2 nr 21 står til troende: At man "ser frem til gode drøftelser omkring bevaring af værdierne i forbindelse med lokalplanarbejdet."

Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?