11. juli 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Byrådet har sat sig selv uden for indflydelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Byrådet har sat sig selv uden for indflydelse
Debat Egedal - 02. juni 2020 kl. 17:58
Af Bendt Tranekjær Rasmussen, Byrådsmedlem for Liberal Alliance
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Jeg vil have rent drikkevand!

Et flertal i Egedal Byråd har besluttet at give forvaltningen bemyndigelse til at give landmændene påbud mod anvendelse af gødning og plantebeskyttelse ved dyrkning af deres landbrugsjord efter § 26a i Miljøbeskyttelsesloven. Dette skulle angiveligt være for at sikre fremtidige drikkevandsinteresser.

Inden jeg går videre, skal jeg lige slå fast: Jeg vil have rent drikkevand. Det er ikke det, der er spørgsmålet her. Jeg mener, byrådet sætter sig uden for indflydelse ved at bemyndige forvaltningen til at give sådanne påbud. Indgrebet ved et sådant påbud vil tage en stor del af ejendomsretten fra landmændene og gøre det umuligt at dyrke jorden rentabelt. Sporene fra BNBO-området ved Bjellekær skræmmer (BNBO = boringsnære områder).

Jeg mener, at skal der gives den slags indgribende påbud, skal det foregå ved beslutning gennem byrådet på samme måde, som enhver anden ekspropriation skal behandles i det politiske system. Beslutningen i Bbyrådet åbner en ladeport for forvaltningen til at gennemføre disse ekspropriationslignende påbud. Det er særligt et problem i Egedal Kommune, mener jeg, da meget store dele af landbrugsjorden enten er en del af indvindingsoplandet til drikkevand eller har potentiale til det.

Skal der gives sådanne påbud vedrørende landbrugsdyrkningen, skal det ske fagligt velbegrundet og den enkelte sag skal tages op til politisk behandling og beslutning.

Der bliver i beslutningen skrevet, at der skal gives fuldstændig erstatning ved disse påbud og der henvises til taksationsafgørelser eksempelvis vedrørende BNBO ved Bjellekær. Der er ingen afgørelse i denne sag, den er af landbruget anket til næste instans. Derfor kan ingen fortælle hvad fuldstændig erstatning vil være ved et påbud om ophør af både gødning og plantebeskyttelse.

Med dette siger jeg siger ikke, at vi ikke skal passe på vores og Københavns drikkevand, men vi skal behandle landbruget på en ordentlig, velbegrundet måde, så landmændene kan dyrke deres landbrug i fremtiden uden ubegrundede restriktioner. Og er indgreb i landbrugsdyrkningen nødvendigt i forhold til drikkevandet, skal det politisk besluttes og fuldstændig erstattes.

Jeg fremhævede på byrådsmødet, at når det gælder åbning af biblioteker, svømmebade og idrætsanlæg, så bliver det politisk behandlet i fagudvalg, Økonomiudvalg og sluttelig i byrådet. Her var det måske meningsfuldt at give forvaltningen bemyndigelse. Derfor undrer det mig, at en så vigtig og stor en sag som påbud om anvendelse af landbrugsjord, kan være en forvaltningsbeslutning.

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?