17. september 2019
Her ses Lynge Grusgrav. Foto: Allan Nørregaard
Her ses Lynge Grusgrav. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Råstofplan-løshed 2020

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Råstofplan-løshed 2020
Debat Allerød - 16. maj 2019 kl. 11:55
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Lars Juel Sørensen, Barresøgård, Slangerupvej 29, 3540 Lynge

Debat
Allerød: Hvert 4. år skal Råstofplanen revideres. Hver gang bliver Amtsavisen fyldt med artikler der handler om bekymrede naboer til grusgravsplanerne. Nogen gange ender det godt, andre gange går det helt galt med store menneskelige/økonomiske konsekvenser.

Jamen vi skal da have nogle råstoffer? Ja, det skal vi. Men vi skal tænke os bedre om når der skal graves. I årevis er råstofudvinding foregået efter det værste Klondike-princip,dvs: En landmand nærmer sig pensionering og i god tid , rigtig god tid, søger han om at få en gravetilladelse. Nogen gange er hans tilladelse så gammel at naboerne slet ikke aner at muligheden er til stede. Indtil en dag hvor gravemaskinerne kommer kørende.....

Således er der, alene i Allerød Kommune, ca. 250 ha som er klar til at blive gravet. Uden hensyn til natur og kulturhistorie og naboer.

Jamen, det bliver jo godt igen. Ja, måske hvis man kan vente 30-40 år på at alt gruset er gravet væk. Men det er kun i bedste fald- i værste fald varer det længerer tid fordi grusgravsejerne holder liv i grusgravene ved blot at benytte grusgravene som omlastestationer for byggeaffald. Ligesom hos Bregnebjerggaard og Norrecco.

Jamen, hvad skal vi så gøre? Vi skal måske lade være med at anlægge kunstige øer ud for Avedøre Holme og Lynetten. Det er jo grotesk at man planlægger at grave en god del af nordsjælland væk, blot for at etablere både industri og beboelse på kunstige øer.

Ekspropriering er langt bedre end Klondike-metoden

Når man eksproprierer af hensyn til almenvellet - f.eks. anlægger en vej vil det også kun være rimeligt at der eksproprieres områder hvor der skal graves. Således kan der graves efter en plan og alle naboer og grundejerne kan få erstatning.