17. september 2019
Foto: Lars Skov
Foto: Lars Skov
Foto: Lars_Skov
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Klimaambitioner og besparelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Klimaambitioner og besparelser
Debat Allerød - 07. maj 2019 kl. 10:28
Af Lea Herdal, formand for Alternativet Allerød, Lilledal 23 2.th, 3450 Allerød
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det er glædeligt, at Allerød, som en ud af 20 kommuner, er udvalgt til at deltage i DK2020-programmet, der har til formål at: »sætte skub i indsatsen for at opfylde Parisaftalen på kommunalt niveau og understøtte sparring og samarbejde mellem danske kommuner på klimaområdet«. (Citat fra DK 2020 faktaark).

Borgmesteren (Karsten Längerich, V, red.) er stolt, og udvalgsformanden/viceborgmesteren (Miki Dam Larsen, S, red.) påpeger, at Allerød Kommunes deltagelse i dette projekt er fint i tråd med, at Allerød i forvejen har en ambitiøs miljø- og klimaindsats, som blandt andet inddrager virksomheder og foreninger i at udvikle grønne løsninger.

DK2020 er et tidsafgrænset projekt, der løber i perioden 14. marts 2019 til 8.marts 2020. Hver kommune skal udarbejde handlingsplan for videreudvikling af klimaarbejdet og projektet afsluttes med, at der sættes retning for det videre samarbejde i netværket.

Det er helt berettiget, at borgmester og viceborgmester er stolte og glade over, at vi i Allerød er med i dette projekt. For byrådet har, både i budget '18 og i budget '19, prioriteret det ambitiøse miljøarbejde og afsat 400.000 kroner til det.

Og så er det, der kommer lidt malurt i bægeret. Byrådet og vi borgere er netop blevet præsenteret for et katalog, der indeholder besparelsesforslag for i alt 29 millioner kroner.

To af disse forslag går ud på at spare tilsammen 600.000 kroner på kommunens miljø- og klimaindsats med den konsekvens, at klimasamarbejdet med erhvervslivet ophører og CO2-regnskaber og verdensmålsrapportering stoppes.

Dette hænger for mig at se overhovedet ikke sammen med, at Allerød nu er gået med i et ambitiøst klimaprojekt til implementering af Parisaftalens mål om at begrænse udledningen af drivhusgasser.

Det er ikke nok, at borgmesteren, politikere og direktører deltager i workshops og et internationalt borgmestermøde i forbindelse med deltagelse i DK2020. Efterfølgende skal projektet munde ud i konkret handling, som der er ressourcer til at føre ud i livet.

Desuden har vi slet ikke råd til at spare på klimaindsatsen, uanset om vi deltog i projekt DK2020 eller ej.

Vi kan kun opfordre byrådspolitikerne til straks at afvise forslaget om at spare 600.000 kroner på Allerød Kommunes miljø- og klimaindsats.