26. november 2020
Udsigten fra træbroen i naturområdet vest for Sjælsø. Privatfoto
gallery icon

Se billedserie

Udsigten fra træbroen i naturområdet vest for Sjælsø. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Støj fra jægernes flugtskydebane

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Støj fra jægernes flugtskydebane
Debat Allerød - 30. oktober 2020 kl. 08:39
Af Christian Glahder, Elmevej 1, Blovstrød

Debat Der har i Allerød Nyt i oktober været to indlæg om støj fra den militære skydebane ved Sjælsø.

De er begge fra beboere i Blovstrød og de er enige om, at anlægget støjer, trods den gennemførte støjdæmpning i 2019.

Man kunne derfor ønske, at der ikke blev skudt i weekenden. Selv om militæret kom før Blovstrød-udstykningen i 1970, har militæret fulgt med tiden og udført støjdæmpning, aktivitetsplaner og regulering af flyvninger.

Det er der i meget begrænset omfang tale om i forbindelse med jægernes flugtskydebane, der ligger klods op af den militære skydebane.

For mig er støjen fra lerdueskydningen fra Hørsholm og Omegns Jagtforenings Flugtskydebane (HOOJ) ubehagelig, unødvendig og utidssvarende. Flugtskydebanen tjener ikke et forsvarsmæssigt formål, men alene aktiviteter i forbindelse med en fritidsforening.

Til trods for en 26 sider lang miljøgodkendelse fra Allerød kommune fra 2015, er forholdende stort set ikke regulerede.

Der bliver skudt i det fri uden støjdæmpning (der er opført 3 halvåbne skydehuse som skulle være isolerede) og der må skydes sommer og vinter 44-48 timer om ugen. Kun søndag er fri, bortset fra flere weekendstævner. Juli måned er skydefri fordi der ikke skydes af militæret!

Der er udregnet en 68 dB(A) støjzone, som tager hensyn til to huse ca. 1 km nord for skydebanen, mens det meste af naturområdet vest for Sjælsø ligger indenfor denne zone, hvor støjen derfor er højere end de 68 dB(A).

Når der skydes, er der absolut ingen fornøjelse ved at gå i det fine naturområde ved Sjælsø, der er besøgt at rigtig mange mennesker. Her blev der i 2017 anlagt en gennemgående sti og et fugleskjul ud i Sjælsø.

Heldigvis udnytter jægerne langt fra den omfattende tidsramme, hvilket selvfølgeligt er godt. Men deres reelle tidsforbrug fremgår ikke af deres aktivitetskalender, hvorfor det ikke er muligt at planlægge sin tur så den rammer udenfor støjbelastningen.

Tilladelsen gælder "som udgangspunkt" til juni 2023. Militæret burde vel føle der meget underligt, at de skal støjisolere deres skydebane for millioner, mens jægernes fritidsskydebane er helt uisoleret. Det gør jeg i hvert fald.

Hvad kan og bør der gøres: Jægerne burde få en aftale med militæret om at benytte deres støjisolerede skydebane i de perioder den ikke benyttes af militæret, der bør ske en kraftig indskrænkning af jægernes skydning i det fri og sådan at der ikke skydes lørdag, og i øvrigt kun i ganske få timer, hvilket tydeligt bør fremgå af jagtforeningens hjemmeside.

Skydebane bør lukkes senest 2023 og jægerne lære at skyde fasaner og andre fugle virtuelt; når jagerpiloter virtuelt kan øve sig i at flyve højt specialiserede jagerfly, kan jægerne vel også virtuelt øve sig i at flugtskyde fugle med en mindre specialiseret riffel.

Køber du de fleste julegaver i forbindelse med Black Friday?