19. oktober 2021
KV21Debat_PLain
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Aktiv patientstøtte - en investering i borgerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Aktiv patientstøtte - en investering i borgerne
Debat Allerød - 07. oktober 2021 kl. 17:14
Af Jørgen Johansen, byrådsmedlem (K)

Jeg ønsker en forebyggende indsats i Allerød Kommune. Vi skal gribe ind med sygeplejefaglig rådgivning og vejledning til vores udsatte borgere - det giver borgerne livskvalitet og gavner kommunens økonomi. Som borger i Allerød skal man på sigt tilbydes coaching i forbindelse med sygdom eller indlæggelse.

Erfaringer fra et pilotprojekt i Region Hovedstaden viser, at indlæggelser og livstilssygdomme kan reduceres ved coaching fra sygeplejersker. Dette kan foretages både fysisk og telefonisk.

Det menneskelige potentiale er stort - tænk på den øgede livskvalitet, den ramte borger kan få: Længere tid i eget hjem, færre indlæggelser, større mulighed for sociale aktiviteter og et liv, hvor borgerens drømme i større grad kan realiseres. Tit er det borgere, hvor sygdom og andre faktorer spiller ind samtidig. Det kan gøre en afgørende forskel, at en fagperson spørger ind til helheden og hjælper borgeren med at hjælpe sig selv - f.eks. ved livstilssygdomme, hvor det ikke er nok at behandle sygdommen.

De underliggende faktorer som rygning, alkoholmisbrug og overvægt kræver ofte støtte at ændre. Den støtte og vejledning kan foretages af specialuddannede sygeplejersker via coaching.

Færre indlæggelser, mindre medicin, mindre hjemmehjælp og mindre behov for en plejehjemsplads - det er en investering, som vil give et stort afkast for borgerne og kommunen i form af mindre udgifter og større livskvalitet.

Investeringen kan med tiden udvides til at omfatte borgere, som er i risikozonen for alvorlig sygdom. Potentialet bliver nu endnu større. Forudsætningen for en god og sund alderdom skabes tidligt i livet - det kan vi hjælpe med som kommune - med ganske få midler.

Afkastet af denne investering kommer ikke med det samme, men det kommer. Investeringen er nemlig ansættelsen af et antal specialuddannede sygeplejersker, men erfaringerne viser, at deres indsats tjener langt mere end lønnen hjem.

Konservative i Allerød tør lægge navn til denne investering. Hvem har modet til at gå med?

Rejser du til udlandet i år?