21. juni 2021
Privatfoto
gallery icon

Se billedserie

Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Veteranprojekt Grønland besøger Nuuk i forbindelse med flagdagen for tredje år i træk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Veteranprojekt Grønland besøger Nuuk i forbindelse med flagdagen for tredje år i træk
Opdateret 16. oktober 2020 kl. 16:41
Debat Allerød - 16. oktober 2020 kl. 15:43
Af Gerth Sloth Berthelsen og Mads Rasmussen

debat d3.-10. september gennemførte Veteranprojekt Grønland for tredje gang sin årlige rejse til Nuuk. Projektet er hjemmehørende i Allerød Kommune.

Den Kongelige Livgarde og private virksomheder i Allerød har støttet op om Veteranprojekt Grønland siden dets opstart i 2017. I projektet deltager seks skadede veteraner fra KFUM Soldaterrekreation i Høvelte.

Veteranprojekt Grønland
Veteranprojekt Grønland er de sidste tre år rejst til Nuuk omkring Flagdagen for Danmarks Udsendte d. 5. september.

Projektgruppen på elleve personer består af ledere, medarbejdere og 6 beboere fra KFUM Soldaterrekreation i Høvelte.

Projektet er ét af mange tiltag i rammen af den frivillige veteranstøtte i Danmark. Den frivillige støtte er i dag en del af den officielle veteranpolitik for hele Rigsfællesskabet.

Ved at deltage i højtideligholdelsen af Flagdagen i Nuuk, deltager projektet i anerkendelsen af og bidrager til opmærksomheden på tilstedeværelsen af de mere end hundrede veteraner og deres pårørende i Grønland.

Efter rejsens officielle del gennemfører de deltagende veteraner et par dages friluftsaktivitet i Nuuk Fjorden.

Gennem den samlede rejse og dens aktiviteter gives de deltagende veteraner et midlertidigt frirum, med henblik på at understøtte deres videre forløb efter hjemkomsten.

Optakt og Covid-19
Projektet er frivilligt, og dermed afhængigt af økonomisk støtte for at kunne realisere den årlige rejse.

Glæden var derfor stor i marts i år, da de nødvendige midler til projektets rejse i 2020 var tilvejebragt med hjælp fra sponsorer og donatorer.

Men kort efter ramte Covid-19. Som de fleste andre aktører og aktiviteter på veteranområdet måtte projektet gå på standby med en usikkerhed om, hvorvidt rejsen kunne gennemføres i år, eller måtte skydes til 2021.

Først med fase 2 af genåbningen af indrejse til Grønland i slutningen af juli måned stod det klart, at projektet ville være i stand til at rejse som planlagt.

Rejsen til Nuuk
Den samlede projektgruppe stod klar til afrejse 3. september.

Traditionen tro mødtes gruppen til morgenkaffe på KFUM Soldaterhjem i Høvelte, og satte derefter kursen mod Kastrup.

De fleste havde ikke rejst under Covid-19, og det var derfor en særlig oplevelse at ankomme til en halvtom lufthavn. Flyet til Kangerlussuaq (Sdr. Strømfjord) var derimod som altid godt fyldt op.

Der skulle bæres mundbind under rejsen. Rejseselskabet havde udstyret projektet med et farverigt et af slagsen. Hvilket gav anledning til en del smil og positiv opmærksomhed undervejs.

Vejrforholdene kan skifte meget hurtigt i Grønland med store forsinkelser til følge. Men projektet nåede til Kangerlussuaq og fortsatte planmæssigt til Nuuk, hvor indlogeringen fandt sted på Sømandshjemmet.

Sømandshjemmet i Nuuk er en vigtig base under opholdet. Hjemmet kan bedst sammenlignes med KFUM Soldaterhjem, men med en tilhørende hoteldel. Dette giver en genkendelighed midt i alt det nye og fremmedartede, der er særlig vigtig for de deltagende veteraner.

Andendagen i Nuuk
4. september er vanen tro en hektisk dag, idet meget skal nås inden de mange aktiviteter på selve Flagdagen.

Vigtigst er en orientering rundt i Nuuk, hvorunder der tages foto og optages video, der skal indgå i projektets flagdagshilsen dagen efter.

Flagdag i Nuuk 2020
Inden årets officielle højtideligholdelse af Flagdagen i Nuuk, skulle projektet deltage i flagdagsarrangementet ved Allerød Kommune.

Projektet gik live og overbragte sine hilsener til kommunen samt alle de fremmødte. Herefter blev projektets flagdagsvideo vist på storskærm i rådhussalen.

Sømandshjemmet tilbød at sætte flaget i dagens anledning. Dette var en rørende gestus, og projektet stillede derfor som dagens andet punkt til en lille, men nærværende flaghejsning på hjemmet.

Officiel ceremoni i Nuuk 2020
Den officielle højtideligholdelse foregik for andet år som et samarbejde mellem Arktisk Kommando og Kommuneqarfik Sermersooq (Nuuk Kommune), og blev derfor afholdt på Nuutoqaq (Nuuk Lokalmuseum). Grundet Covid-19 var antallet af deltagere begrænset til halvtreds.

Ceremonien indledtes af medlemmer af Nuuk Strygeorkester. Nuuk borgmester gav en meget nærværende tale og derefter vicechefen for Arktisk Kommando, efterfulgt af Veterancafé Grønland og Veteranprojekt Grønland.

Projektet medbragte som en særlig overraskelse tre videohilsner til veteranerne og deres pårørende i Grønland. Hilsnerne var fra Forsvarsminister Trine Bramsen, Medlem af Folketinget Aaja Chemnitz Larsen og Landsformand for Danmarks Veteraner og Veteranstøtten Niels Hartvig Andersen. Nuuk Strygeorkester afsluttede herefter ceremonien på smuk vis, som overgang til den efterfølgende reception.

I samarbejde med Veterancafé Grønland afholdte projektet som dagens sidste punkt, et netværksmøde for veteraner og de pårørende i Grønland. Også her var deltagerantallet begrænset grundet Covid-19.

I fjorden
Turen i fjorden er et andet vigtigt omdrejningspunkt for projektet. Efter de tre første travle dage, er der et stort behov hos de deltagende veteraner for ro og tid til at få de første indtryk og oplevelser bearbejdet.

6. september satte projektet derfor ud i Nuuk Fjorden mod et lille sted i Qooqqut.

Opholdet i fjorden er altid bjergtagende - fjelde, is, dybde, ro, vand, luft og de første isbjerge. Oplevelsen bibringer en fornemmelse af at være på vej ud i uendelig- eller intetheden. En oplevelse af at være meget langt fra alfavej.

8. september gik turen tilbage til Nuuk og Sømandshjemmet.

Sidste dag i Nuuk
Den sidste dag i Nuuk bruges til hvile og klargøring mentalt til at vende tilbage til en ofte svær og udfordrende dagligdag i Danmark.

Nogle fik klaret de sidste indkøb mens andre deltog i besøg på søværnets inspektionsskib Triton og ved Arktisk Kommando.

Endelig gav projektet et interview til grønlandsk TV (KNR).

10. september rejste projektet hjem til Danmark.

Det hele værd - igen
Projektet fik fortsat sin oplysende indsats i Grønland og støtten til opbygningen af netværket for veteranerne i landet og deres pårørende.

De deltagende veteraner bidrog og fik det tiltrængte midlertidigt frirum, der efterfølgende kan være med til at understøtte dem i deres videre forløb.

Under et år med Covid-19 og de mange aflyste aktiviteter og indskrænkninger lykkedes det projektet at gøre en forskel for de få og for de mange,

og desuden at bidrage til fastholdelsen af fokus på dele af veteransagen.

Derfor var det det hele værd - for tredje gang.

Veteranprojekt Grønland og tilstedeværelsesdelen ville ikke kunne gennemføres uden støtten fra Den Kongelige Livgarde, Brillehuset, Texpert, Anjas Pølser

I al ærbødighed tak for støtten til projektet, så vi kan hjælpe andre

Veteranprojekt Grønland

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?