11. maj 2021
Kurt Koudahl Petersen. Foto: Allan Nørregaard
Kurt Koudahl Petersen. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Flere pesticider i vores drikkevand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Flere pesticider i vores drikkevand
Debat Allerød - 04. maj 2021 kl. 16:00

Kurt Koudahl Petersen, byrådskandidat (SF), Nattergalevej 6, Lillerød

Målinger over flere år viser, at drikkevandet i Allerød indeholder en stigende mængde af forskellige miljøfremmede stoffer. Det er lidt forskelligt fra vandværk til vandværk, hvad der findes i vandet, men generelt er der vækst i påviste rester af pesticider, nedbrydningsstoffer og enkelte steder benzinrester.

Kommunen har endnu ikke indgået aftaler med lodsejere i de vandboringsnære områder om, hvad der må spredes i naturen. Det skal der gøres noget ved. Det er kommunens pligt at føre tilsyn med vandværkernes kontrolprogrammer, og kommunen har kompetence til at indgå aftaler om dyrknings praksis, som kan beskytte grundvandet. Hvis det ikke er muligt, at lave ordentlige aftaler, kan kommunen komme med påbud for at fremme renere drikkevand. På samme måde skal der ses på vand i indvindingsoplandene. De levere vand til de vandboringsnære områder.

Det der måles i vandværkernes kontrolprogrammer er endnu ikke katastrofalt. Det er under gældende grænseværdier, men der er målt klar stigning i de miljøfremmede stoffer i de seneste år. Derfor mener SF, at der skal handles nu! Rent drikkevand er afgørende for alt. Mennesker, natur og biodiversitet.

Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?