18. juni 2021
Jørgen Johansen. Foto: Allan Nørregaard
Jørgen Johansen. Foto: Allan Nørregaard
Foto: ALLAN NORREGAARD
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Allerød skal ikke have en yoyo-økonomi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Allerød skal ikke have en yoyo-økonomi
Debat Allerød - 06. maj 2021 kl. 04:25

Af Jørgen Johansen (K), byrådsmedlem

I Allerød skal vores økonomi være i balance, og vi skal hele tiden tilpasse den, så vi kan håndtere de udfordringer, der måtte komme. Vi i Konservative mener derfor, at det vigtig, at man aftaler nogle stramme styringsprincipper for kommunen, der tager højde for vores politiske processer.

En stabil økonomi giver os mulighed for at ud- og afvikle aktiviteter i en sammenhæng med vores vision for Allerød, samt giver os tid til dialog med de berørte parter, som bliver påvirket af udviklingen.

Vi har dog som politikere en forpligtelse til at gøre det nemt for alle at forstå vores økonomi. Vi som Konservative mener, at hele byrådet på nuværende tidspunkt bruger for meget tid på at få regnestykket til at passe ind i vores fortællinger, hvilket sker på bekostning af gennemsigtigheden. Eksempelvis når politikere fortæller hvor mange penge, som man vil bruge på et enkelt område, så italesætter man beløbet over flere år for at få beløbet til at fremstå større. Et andet eksempel herpå er, når man ikke skelner mellem engangsudgifter og løbende driftsudgifter, som kommer igen år efter år.

Alt for mange kommuner har i dag en yoyo-økonomi. Dvs. de bruger løs de sidste tre år af den 4-årige byrådsperiode uden at tage hensyn til sammenhængen i en kommunal drift hvilket medvirker, at man det første år i byrådsperiode bliver nødt til at spare rigtig meget. I stedet for at fortsætte med disse store besparelsesrunder, så skal vi tænke anderledes og prøve at gøre ting på en mere effektiv måde. Vores nuværende effektivitetsstrategi, som har et stærkt Konservativt aftryk, har i gennem de sidste 6 år givet os over 60 mio. kr. til udvikling af vores kommune. Der er derfor mange penge at spare gennem effektiviseringer.

Som politikere skal vi reagere så hurtigt som muligt på de gældende økonomiske udfordringer. Konservative mener derfor, at det er vigtigt, at man i løbet af et budgetår tilpasser sit serviceniveau til den økonomi, som man har til rådighed. Man skal derfor ikke nødvendigvis vente til et nyt budget skal aftales men reagere efter behov. Konservative mener, at vi i byrådet også skal træffe de svære beslutninger i løbet af et år, i stedet for altid at pakke dem ind i en større budgetaftale. Vi skal alle tage ansvar med det samme.

Som Konservative foretrækker vi, at Allerød Kommune er en organisation, der tilpasser sig med naturlig afgang af personale fremfor at blive drevet af store fyrringsrunder. Det fortjener hverken kommunens medarbejdere eller borgere. Det er også vigtigt for os, at man sætter fokus på økonomien og handler med det samme når der er behov. Vi skal handle i fællesskab og alle skal byde ind med det, som de kan.

Vi skal forvalte kommunens økonomi, som var det vores egen. Vi skal derfor hurtigt kunne mindske driften, hvis vi rammes af uforudsete hændelser, som skaber et behov herfor. Det skal vi gøre sammen i fællesskab.

Allerød har ikke fortjent en yoyo-økonomi.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?