2. december 2020
Esben Buchwald.
Esben Buchwald.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Fritidsjob på plejehjem og i institutioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Fritidsjob på plejehjem og i institutioner
Debat Allerød Nyt - 06. februar 2020 kl. 10:30
Af Esben Buchwald, formand for Allerød Ungdomsskoles bestyrelse

Allerød Forældreorganisation har i et debatindlæg taget positivt imod et udspil fra Venstre, som foreslår at oprette fritidsjobs til unge på plejehjem og i institutioner.

AFO har også fokus på vigtigheden af, at de unge klædes forsvarligt på, inden de starter i sådanne fritidsjobs. I den forbindelse peger man på Ungdomsskolen som medspiller i forhold til de unges uddannelse og oplæring.

I Allerød Ungdomsskole er vi klar til at tage udfordringen op, og vi er helt enige i, at de unge ikke skal varetage opgaver, som kræver uddannede medarbejdere.

Formålet med disse fritidsjob skulle være ekstra tid til nærvær med de ældre og børnene. Tid til at kunne sætte sig ned og bare være til stede for et andet menneske uden at skulle tænke på alle de andre praktiske opgaver og gøremål, som de ansatte har. Tid som kan være med til at bygge et stærkt fællesskab og modvirke ensomhed blandt både børn, unge og ældre. Og tid som meget vel kan gøre en stor menneskelig forskel på den korte og lange bane.

Allerød Ungdomsskole har stor succes med babysitterkurser, som for nogle unge har været et skridt på vejen til job som sundhedsplejerske m.m. Og et lignende kursus som klæder de unge på til et fritidsjob i fx plejehjem og institutioner giver rigtig god mening.

Der er ingen tvivl om, at fritidsjob skaber værdi og kvalitet for de unge og giver større succes på arbejdsmarkedet. En undersøgelse fra CFBU viser at andelen af unge, der har et fritidsjob ved siden af skolen, er faldet markant de senere år. Analysen viser også, at unge med fritidsjob afslutter folkeskolen med et højere karaktergennemsnit og efterfølgende

kommer hurtigere igennem deres ungdomsuddannelse eller gymnasiet.

Allerød ungdomsskoles mision er netop at inspirere og hjælpe unge med at tilegne sig personlige, sociale og faglige kompetencer, der er med til at gøre dem uddannelsesparate og robuste til voksenlivet.

Vi er klar til at udvikle et kursusforløb, som hjælper de unge godt på vej til et fritidsjob på et plejehjem eller en daginstitution. Et forløb der tager hånd om de eventuelle udfordringer der måtte opstå og som forudsætter, at der udarbejdes præcise arbejdsbeskrivelser for de unge, så de aldrig kommer til at få et ansvar de hverken kan eller må løfte.

Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?